Bireylerin sağlık kurumu tercihlerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi
Determination of factors effecting individuals' preferences for health institutions
- Tez No: 723244
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık hizmetleri kullanımı, Sağlık hizmetleri kullanımını etkileyen faktörler, Health, Use of health services, Factors affecting the use of health services
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sağlık hizmetleri, birey ve toplum için verilen koruyucu hizmetlerden başlayarak, muayene, teşhis ve tedavi, rehabilitasyon ve sağlığı geliştirmeye yönelik tüm hizmetleri içermektedir. Bireyler mevcut sağlıklarını korumak ve sağlığını daha iyi hale ulaşması için sağlık hizmetlerine başvurmaktadır. Sağlık hizmetine başvuruda bulunacak bireyler sağlık hizmetleri ile ilgili bazı faktörlere dikkat etmektedir. Bundan ötürü sağlık kurumları bireylerin ve topumun davranışlarını gözlemlemelidir. Sağlık kurumları bireylerin beklentilere göre düzenlemelerde bulunabilir. Düzenlemeler ile hem sağlık kurumu hem de bireyler avantaj sağlamış olacaklardır. Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde ikamet eden 18-70 yaş arası bireylerin sağlık hizmeti tercihlerinde etkili olan faktörleri belirlemektir. Hazırlanan anket katılımcılara online ulaştırılarak doldurmaları sağlanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları 2 bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Ankete verilen yanıtlar SPSS 27.0 sürümü aracılığı ile analiz edilecektir. Çalışmada anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak alınmıştır. Sağlık hizmetlerinin kullanımını etkileyen faktörler, katılımcıların cinsiyeti, yaşı, medeni durumu, çocuk sayısı, eğitim durumu, mesleği, gelir düzeyi, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu, hastaneye gitme sıklığı, rahatsızlanması halinde gitmeyi tercih ettiği ilk sağlık kurumu, kronik hastalığının olup olmaması gibi değişkenlere göre incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre bireylerin yaşı, medeni durumu, çocuk sayısı, eğitim durumu, mesleği, gelir düzeyi ve bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sağlık hizmetleri tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi sağlık kurumları ve bireyler açısından fayda sağlayacaktır. Bireylerin sağlık hizmeti tercihinde beklentilerini bulunmaktadır. Beklentilerin belirlenmesi ve beklentiler doğrultusunda sağlık kurumlarının düzenleme gitmesi bireyler açısından olumlu dönüş sağlayacaktır. Bu doğrultuda birey sağlık kurumunu tekrar tercih edecektir.
Özet (Çeviri)
Medical services include all services aimed at examination, diagnosis and treatment, rehabilitation and health improvement, starting with preventive services provided for the individual and society. Individuals turn to health services to maintain their current health and achieve better health. Individuals who will apply to the health service pay attention to some factors related to health services. Therefore, medical institutions should observe the behavior of individuals and society. Health institutions can make arrangements according to the expectations of individuals. With the regulations, both the health institution and the individuals will have an advantage. The aim of this study dec to determine the factors that affect the health care preferences of individuals aged 18-70 years residing in Istanbul province. The prepared questionnaire was delivered to the participants online and completed. Data collection tools A questionnaire consisting of 2 parts was used in the study. The responses to the questionnaire will be analyzed via SPSS version 27.0. In the study, the significance level was taken as α=0.05. Factors that affect the use of Health Services, the participants ' gender, age, marital status, number of children, education, occupation, income level, depending on the Social Security Institution, the frequency of going to the hospital, ill prefer to go in the first health institution, according to variables such as lack of chronic disease were examined. According to the dec of the study, there was a significant difference between the groups in terms of the age, marital status, number of children, educational status, profession, income level and social security institution to which it is affiliated. Determining the factors affecting health care preferences will benefit health institutions and individuals. There are expectations of individuals in their choice of health care services. Determining the expectations and organizing medical institutions in accordance with the expectations will provide a positive return for individuals. In this direction, the individual will prefer the health institution again