Bucak (Burdur) yöresinin coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama yöntemleri ile destekli jeolojisi
Geology of Bucak (Burdur) district based on geographic information system and remote sensing methods
  1. Tez No: 723374
  2. Yazar: AYŞE KONU ESKİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS KEMAL SAGULAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Genel Jeoloji, Uzaktan Algılama, Geographic Information Systems, General Geology, Remote Sensing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çalışma sahası, Güneybatı Türkiye'de Isparta'nın güneyinde, Antalya'nın kuzeyinde ve Burdur'un güneydoğusunda bulunmaktadır. Bu çalışmada yaklaşık 975 km2'lik bir harita alanında çalışılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA)'nın konumsal veri analizi yapabilme, yorumlayabilme, veri işleyebilme ve tematik sorgulamalar yapabilmesi özellikleri ile çalışma sahasının genel jeolojisi yorumlanarak elde edilen bilgiler bütünleştirilerek kullanılmıştır. Saha çalışmalarından elde edilen veriler ve önceki çalışmaların birleştirilmesi ile elde edilen jeoloji haritası, coğrafi bilgi sistemi ortamında sayısallaştırılarak, formasyon adı, yaş, ve litolojik özellikleri gibi öznitelik bilgilerinin bulunduğu veritabanı oluşturulmuştur. Çalışma sahasındaki kaya birimleri otokton, allokton ve volkanik kökenli olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadır. Bu birimler arasındaki yapısal ilişkiler incelenmiş, saha gözlemleri yanında, sahadan alınan çeşitli kayaç örneklerinin petrografik/petrolojik incelemeleri yapılmış ve sahanın 1/25.000 ölçekli jeolojik haritası yeniden düzenlenmiştir. Kabartma haritasından elde edilen çizgisellik verileri sayısallaştırılmıştır. Kırık takımları gözden geçirilmiş genellikle KB-GD, KD-GB ve D-B doğrultulu kırık takımları incelenmiştir. Çalışma sahasının hidrojeolojik özelliklerinin ve havza karakteristiklerinin belirlenmesi amacıyla hidroloji analizleri yapılmış ve sahanın drenaj ağı ortaya çıkarılmıştır. Bucak İlçesine içme suyu sağlayan 28 adet sondaj kuyusuna ait koordinat, derinlik ve debi bilgileri gibi öznitelik bilgileri ile birlikte haritalanmıştır. Çalışma sahasında 1990-2020 yılları arasında meydana gelen M ≥ 2.0 – M= 4.0 olan 71 adet depreme ait koordinat, tarih, saat, derinlik, büyüklük verileri harita üzerinde gösterilmiştir. Deprem episantr noktalarının saha üzerindeki dağılımı % olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The area of study is located on the south of Isparta, on the north of Antalya and the southeast of Burdur in the southwest Turkey. Map area of the study is approximately 975 km2. The information obtained by interpreting the general geology of the study area and the ability of Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing's (RS) ability to analyze, interpret, process the data and make thematic inquiries is used in an integrated way. A database containing attribute information such as formation name, age, and lithological features was created by digitizing geological map obtained by field observations and by previous studies in the geographic information system (GIS) environment. The rock units in the study area are divided into 3 groups as autochthonous, allochthonous and volcanic origin. Structural relations between these units were examined, in addition to the field observations, petrographic/petrological field examinations of various rock samples were made, and the 1/25.000 scaled geological map of the field was rearranged. Lineament data obtained from field observations and relief map were also digitized. It has been determined that the fracture sets are generally in NW-SE, NE-SW directions. In order to determine the hydrogeological features and basin characteristics of the study area, hydrological analyzes were made and the drainage network of the area was revealed. It has been mapped with attribute information such as coordinate, depth and flow rate information of 28 boreholes that provide drinking to Bucak Town. The data of the coordinates, dates, times, depths and magnitudes of 71 earthquakes within M ≥ 2.0 – M= 4.0 which occurred between the years 1990-2020 in the study area are shown on the map. The distribution of earthquake epicenter points over the area was calculated as %.