Bucak (Burdur) yöresinde bazı doğal orkide türlerinin yayılış alanları, morfolojik ve fenolojik özellikleri
Distribution areas, morphologial and phenological characteristics of some native orchid species in Bucak (Burdur) province
- Tez No: 444829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN FAKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orchidaceae, Salep, Morfolojik ve Fenolojik özellikler, Burdur, Orchid, Orchidaceae, Morphological and phenological characteristics, Burdur
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez çalışmasında Bucak yöresi'nde bazı doğal orkide türlerinin yayılış alanları, morfolojik ve fenolojik özellikleri belirlenmiştir. Çalışmadaki veriler en fazla yayılış gösteren orkide türlerinin bulunduğu Bucak yöresinden 26 alandan temin edilmiştir. Yörede 2015 yılında (Mart-Temmuz) gerçekleştrilen arazi çalışmaları sonucunda orkidelerden 13 takson bulunmuştur. Bucak yöresinde yayılış gösteren 13 taksonun çiçek adeti, rengi, sap boyu ve çiçeklenme dönemi, bitki boyu, yumru ağırlığı, eni, boyu, adeti ve olgunlaşma dönemi gibi morfolojik ve fenolojik ölçümler yapılmıştır. Yumru eni en büyük olan tür Himantoglossum comperianum (19,71-34,04 mm) ve eni en küçük olan tür Orchis anatolica (5,20-16,48 mm)'dır. Yumru boyu en büyük olan tür Himantoglossum comperianum (23,60-35,63 mm) ve boyu en az olan tür Orchis anatolica (7,48-23,91 mm)'dır. Çiçek adeti en çok olan tür Orchis palustris (20-35 adet) ve en az olan tür Ophyrs mammosa (2-6 adet), Ophrys amanensis subsp. antalyensis (2-5 adet)'dir. Çiçek sapı boyu en uzun olan tür Orchis palustris (22,52-28,32 cm) ve en kısa olan tür Orchis anatolica (10,50-24,50 cm)'dır. Bitki boyu en uzun olan takson Ophyrs rein subsp. rein (23,25-40,54 cm) ve en kısa olan tür Orchis anatolica (8,50-37.00 cm)'dır. Yumru ağırlığı en çok olan tür Himantoglossum comperianum(8,82-18,93 gr) ve en az olan tür Ophyrs mammosa (0,21-3,30 gr) 'dır. İlk çiçeklenen orkide türü Ophyrs mammosa (mart başı) iken son çiçeklenen orkide türü Orchis purpurea (nisan ortası), Orchis simia (nisan ortası) 'dır. İlk tam çiçeklenen orkide türü Ophyrs mammosa (nisan ortası) iken son tam çiçeklenen orkide türü Ophyrs rein subsp. leucotaenia (haziran ortası) 'dır. İlk yumrusu olgunlaşan orkide türü Ophyrs mammosa (nisan sonu) iken son yumrusu olgunlaşan orkide türü Himantoglossum comperianum (temmuz sonu) 'dur. Orkide türlerinin yoğun olarak bulunduğu alanların düşük kapalılıkta, orman içi açıklıklarında, sarp kayalık yamaçlarda ve tarla kenarlarında olduğu belirlenmiştir. Güney ve güney batı bakılı alanlarda çiçek ve yumru verimliliğinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Arazinin eğimleri ise %5-40 arasında değiştiği görülmüştür. Orkide taksonlarının 300 m ile 1451 m yükseklikler arasında yayılış gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, distribution, morphologic and phenologic characteristics of some Orchid species that are used for producing sahlep in Burdur region were determined. Data were obtained from 26 stands of Bucak province where orchid species mostly distributed. As a result of field studies which were conducted in 2015 (March to July), 13 taxa were found. Morphologic and phenologic measurements like flower number, color, stem length and bloom period, plant height, tuber weight, width, length, number and maturation period were made on these 13 species. Himantoglossum comperianum has the largest width tuber (19,71-34,04 mm) and the smallest one is Orchis anatolica (5,20-16,48 mm). Also, H. comperianum(23,60-35,63 mm) has the longest tuber and the smallest one is Orchis anatolica (7,48-23,91 mm). The most flower number is belongs to Orchis palustris (20-35 number) and the less ones to Ophyrs mammosa (2-6 number) and Ophrys amanensis subsp. antalyensis (2-5 number). Orchis palustris has the longest peduncle length (22,52-28,32 cm) and also the smallest peduncle length belongs to Orchis anatolica (10,50-24,50 cm).The tallest taxa is Ophyrs rein subsp. rein (23,25-40,54 cm) and the shortest one is Orchis anatolica (8,50-37.00 cm). Although Himantoglossum comperianum has the most heavy tuber (8,82-18,93 gr) Ophrys mammosa (0,21-3,30 gr) has the less. The first flowering species is Ophyrs mammosa (beginning of March) and also the last flowering species are Orchis purpurea (mid of April) and Orchissimia (mid of April). Ophyrs mammosa is the first full flowering species (mid of April) and the last one is Ophyrs rein subsp. leucotaenia (mid of June). The first maturing bump belongs to Ophyrs mammosa (end of April) and the last one to Himantoglossum comperianum (end of July). The stands where orchid species were density are lower closure, in opening forests, on steep rocky slopes and near agricultural areas. Productivity of flower and tuber are the highest on South and South-western aspects. Slopes of these stands varied between 5-40%. Orchid species were distributed between 300 and 1451 m.