Endüstriyel seramik malzemenin sanatsal yorumu
Artistic interpretation of industrial ceramic mayerial
- Tez No: 723549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRİN KOÇAK ÖZESKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Endüstri, Endüstri Devrimi, Endüstriyel Seramik Malzeme, Industry, Industrial Revolution, Industrial Ceramic Material
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Birinci bölümde, seramik malzemenin seramik endüstrisinde kullanımı, endüstrinin tanımı, tasarım, tasarlama süreci, endüstri devrimi tarihi, sanat ve zanaat kavramları, seramik endüstrisi alanları, Endüstri devriminin sosyal, ahlaksal ve sanatsal karmaşasına karşı çıkış noktası olan Arts and Craft haretinin savunulması. Dünya ve Türkiye'deki seramik endüstrisinin gelişiminden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise, sanatsal bir ifade aracı olarak kullanılan endüstriyel seramik nesneler başlığı altında fikir, kavram, kavramsal sanat, ifade arayışı, nesne, endüstriyel seramik atık nesne ve Marcel Duchamp ile hazır nesne kavramının ortaya çıkmasından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'den ve Dünya'dan örnekler verilmiş seramik malzeme ve hazır nesne kullanarak eserler ortaya koyan sanatçılardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölüm olan son bölümde ise, yapmış olduğum, kişisel uygulamalarla konunun anlaşılması ve pekiştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part, the use of ceramic materials in the ceramic industry, the definition of the industry, the design, the design process, the history of the industrial revolution, the concepts of art and craft, the fields of the ceramic industry, the defense of an Arts and Craft movement, which is the point of opposition to the social, moral and artistic complexity of the Industrial Revolution, and The development of the ceramic industry in the world and in Turkey is mentioned. In the second part, under the title of industrial ceramic objects used as a means of artistic expression, the emergence of the concept of idea, concept, conceptual art, expression, object, industrial ceramic waste object and ready-made object with Marcel Duchamp is mentioned. In the third part, examples from Turkey and the world are given, and the artists who create works using ceramic materials and ready-made objects are mentioned. In the last chapter, which is the fourth chapter, it is aimed to understand and reinforce the subject with personal applications.