Birinci basamak palyatif bakım hastalarına bakım sağlayan kişilerde depresyon ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
The evaluation of depression and quality of life in caregivers of primary palliative care patients
  1. Tez No: 723600
  2. Yazar: NURAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak palyatif bakım, evde sağlık hizmetleri, depresyon, yaşam kalitesi, Depression, home care services, primary palliative care, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık birimine kayıtlı birinci basamak palyatif bakım hastalarına bakım sağlayan kişilerde depresyon ve yaşam kalitesini değerlendirmek, depresyon ve yaşam kalitesinin hastaya ve hasta yakınına ait sosyodemografik özelliklerle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı anket çalışmasıdır. Araştırma materyali olarak araştırmacı tarafından hazırlanan hasta ve hasta yakınına ait sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (SF-12) kullanılmıştır. Çalışma Şubat 2022-Mart 2022 tarihleri arasında Haseki EAH Evde Sağlık biriminden sağlık hizmeti alan hastaların çalışmaya katılmayı kabul eden yakınlarına uygulanmıştır. Çalışmaya palyatif bakım hastasına bakım sağlayan 114 birey katılmıştır. İstatistiksel Analiz için SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaşları 19 ile 77 arasında değişmekte olup ortalama 53,1±11,4 yıldır. Katılımcıların %86'sı (n=98) kadın, %14'ü (n=16) erkektir. Depresyon riski kadınlarda, daha ileri yaşlı hastaya bakım sağlayanlarda, düşük eğitim ve düşük ekonomik duruma sahip olanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yaşam kalitesi fiziksel bileşeni, hasta ve bakım sağlayanın yaşı ile negatif, yaşam kalitesi mental bileşeni ise bakım sağlayanın eğitim durumu ile pozitif, günlük uygulanan bakım süresi ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili saptanmıştır. Depresyon ile yaşam kalitesinin her iki alt bileşeni arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bakım sağlayan bireyler, hasta bakım sürecinden fiziksel, sosyal, psikolojik olarak etkilenmektedir. Eğitim, çalışma, sosyal yaşamları kısıtlanmaktadır. Bakım sorumluluğuyla birlikte depresyon riski artarken, yaşam kaliteleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate depression and quality of life of caregivers of palliative patients who were provided as primary palliative care from Haseki Training and Research Hospital Home Care Department, to reveal relationship of risk of depression and quality of life with sociodemographic factors of caregivers and patients. Material and Methods: The study is a single-center, cross-sectional, descriptive survey study. Sociodemographic information form of patient and patient relatives which was prepared by researcher, Beck Depression Scale and The 12 Item Short Form Health Survey were used as a research material. The study was applied to relatives who agreed to participate in the study of palliative care patients who received healthcare from Home Care Department of Haseki Training and Reserch Hospital between February 2022 and March 2022. 114 individuals who take care of palliative patients participated in this study. SPSS was used for statistical analysis. Results: The individuals participating in the study ranged from between 19 and 77, with a mean age of 53,1±11,4 years. 86% (n=98) of the participants were female and 14% (n=16) were male. The risk of depression was statistically found to be significantly higher for females; individuals those provide care for elderly patients and those with low education level and low economical status. Physical component of quality of life was significantly negatively associated with ages of patients and caregivers, mental component of quality of life was significantly positively aassociated with education status of caregivers and significantly negatively associated with spending time for caregiving. Depression was negatively associated with both components of quality of life. Conclusion: The individuals were affected physically, socially, psychologically from caregiving process. Their education, career and social life were restricted. Caregiving responsibility leads to increase depression and to decrease quality of life.