COVID-19 pandemisinde üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılıkları ile ölüm kaygısı ve umut düzeylerinin incelenmesi: Çağ Üniversitesi örneği
Examination of psychological resilience of college students and their death anxiety and levels of hope in COVID-19 pandemic Çağ University sample
  1. Tez No: 723626
  2. Yazar: BAHAR ŞANIVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KHALADDIN IBRAHIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, üniversite öğrencisi, pandemi, psikolojik dayanıklılık, ölüm kaygısı, umut düzeyi, Covid-19, university students, pandemic, psychological resilience, death anxiety, level of hope
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, Covid-19 pandemisinde üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık, sürekli umut ve ölüm kaygısı düzeylerinin çeşitli sosyo-demografik değişkenlere göre incelenmesi ve psikolojik dayanıklılık, sürekli umut ile ölüm kaygısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim döneminde Çağ Üniversitesinde öğrenim gören 354 öğrenci ile kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup verilerin toplanmasında ise tarama modellerinden sıklıkla kullanılan tekniklerden birisi olan anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma verileri“Sürekli Umut Ölçeği”,“Thorson Powell Ölüm Kaygısı Ölçeği”ve“Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”kullanılarak forms.google.com üzerinden“Google documents”aracılığı ile online toplanmıştır. Araştırma sonucunda; üniversite öğrencilerinin fiziksel ve ruhsal fonksiyonları kaybetme korkusu ve öte âlemle ilgili kaygılarının, amacı gerçekleştirmek için çalışmayı ve engellerle karşılaşıldığında amaca ulaşmak için alternatif yollar belirleme düşüncesini olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır. Üniversite öğrencilerinin öte âlemle ilgili kaygılarının, amaca ulaşmak için alternatif yollar belirleme düşüncesini ve amaçlarının peşinden giderken algıladıkları motivasyonlarını düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte üniversite öğrencilerinin ölüm süreci acı ve ızdırap çekme ile ilgili kaygılarının, amaca ulaşmak için alternatif yollar belirleme düşüncesini ve amaçlarının peşinden giderken algıladıkları motivasyonlarını arttırdığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak psikolojik dayanıklılık ve sürekli umudun, ölüm kaygısı üzerinde negatif etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada ayrıca psikolojik dayanıklılık ve ölüm kaygısı arasındaki ilişkide, sürekli umudun tam aracı etkisi ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu sonuç sürekli umudun ölüm kaygısını açıklama gücünü ortaya koymaktadır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin ölüm kaygıları, sürekli umut ile şekillenmekte; bunun sonucu olarak psikolojik dayanıklılık ile ölüm kaygısı arasındaki ilişkinin, sürekli umut bağlamında oluşmakta olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was to examine the psychological resilience levels, death anxiety and hope levels of university students according to various socio-demographic variables studying at Çağ University during the Covid-19 epidemic. The study was carried out using the snowball sampling method with 354 students with university students studying at Çağ University during the 2020-2021 academic year. In the research, the relational scanning model was used and in the collection of data, the survey technique, which is one of the methods often used from the scanning models was used. The research data were collected using the 'Dispositional Hope Scale', the 'Thorson Powell Death Anxiety Scale' and the 'Resilience Scale for Adults' online through 'Google documents'. As a result of the research, it was found that the fear of losing physical and spiritual functions of university students and concerns about the other world negatively affect the idea of working to achieve the goal and identifying alternative ways to achieve the goal when obstacles are encountered. It has been found that university students concerns about the other world reduce the idea of identifying alternative ways to achieve the goal and their perceived motivation in pursuing their goals. However, it has been revealed that the university students concerns about in the process of death, suffering and suffering increase the motivation they perceive when pursuing the idea and goals of identifying alternative ways to achieve the goal. As a result, psychological resilience and dispositional hope have a negative effect on death anxiety. The research also revealed the full mediating effect of dispositional hope on the relationship between pschological resilience and death anxiety. This result reveals the power of dispositional hope to explain the death anxiety. The study found death anxiety of university students are shaped by dispositional hope; as a result, it has been releaved that the relationship between psychological resilience and death anxiety is formed in the context of dispositional hope.