The effect of authentic leadership on innovative work behavior, psychological empowerment and work engagement: A research in banking sector
Otantik liderliğin yenilikçi iş davranışı, psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlık üzerindeki etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
  1. Tez No: 723625
  2. Yazar: LEİTH SAAD MAHMOD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYNAZ UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Yenilikçi İş Davranışı, Psikolojik Güçlendirme, İşe Adanmışlık, Authentic Leadership, Innovative Work Behavior, Psychological Empowerment, Work Engagement Date: January, 2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İşletmelerin başarısı ve ayakta kalması, çalışanların davranışlarına ve psikolojik durumlarına bağlıdır. Liderlik, beklenen bireysel sonuçları yaratmanın en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilmekte ve otantik liderlik, günümüz iş hayatının ihtiyaçlarını farklı açılardan karşılayabilecek özelliklere sahiptir. Belirtilen çerçevede bu çalışma otantik liderliğin yenilikçi iş davranışı, psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlık üzerindeki etkisini araştırmak için tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Türk bankacılık sektöründeki çalışanlar oluşturmuştur. Araştırmanın amacına yönelik geliştirilen model ve hipotezler, nicel yöntemler kullanılarak ölçülmüştür. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemiyle 600 kullanılabilir anket elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 24.0 ve Lısrel 8.7 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin ölçüm özelliğini test etmek amacıyla geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, hem ölçüm hem de yapısal modellerin verilere oldukça iyi uyduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda otantik liderliğin yenilikçi iş davranışı, psikolojik güçlendirme ve işe adanmışlık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The success and survival of businesses depend on some behavior and psychological state of employees. Leadership is recognized as one of the most important factors to create expected individual outcomes and authentic leadership has the features to meet the needs of today's business life from different perspectives. In this context, the current study's goal is to discover the effect of authentic leadership on innovative work behavior, psychological empowerment, and work engagement. This study is based on an empirical method, and as such, data was collected using a questionnaire methodology. Model and hypotheses developed for the aim of the study were measured using quantitative methods and a survey approach. A total of 600 usable questionnaires were obtained via convenience sampling methodogy. Therefore, the sample of this research consists of 600 employees working in banks in the Turkish banking sector. The study's data was analyzed using SPSS 24.0 and the Lisrel 8.7 program. Validity and reliability analyses were carried out in order to test the measurement features of the scales used in the research. As a result of this research, it was found that both the measurement and structural models fit the data reasonably well. Significant positive effects of authentic leadership on innovative work behavior, psychological empowerment, and work engagement were found.