Perioperatif hipotermi ve ilişkili faktörlerin incelenmesi: Bir sistematik derleme ve meta analiz
Investigation of perioperative hypothermia and related factors: A systematic review and meta analysis
  1. Tez No: 723662
  2. Yazar: SİNEM HORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. FADİME ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Perioperatif Hipotermi, Önleme, Meta Analiz, Perioperative Hypothermia, Prevention, Meta-Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada perioperatif hipotermi gelişimini ve ilişkili faktörleri araştıran çalışmaların incelenmesi ve meta analizinin yapılması amaçlandı. YÖNTEM: Prizma 2020, Pubmed(224), Google Akademik (1580), Science Direct (2723), Scopus (62), Google Scholar (25), EBSCO (18), veri tabanlarının aramasıyla tanımlanan kayıtlar (n=6705) 2010-2021 yılları arasında yayınlanan çalışmalar tarandı. Dâhil edilen çalışmaların kalite değerlendirmesinde Polit ve Beck tarafından önerilen kalite değerlendirme ölçütleri kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum için; Kappa istatistiği, etki büyüklüğü;“Odds Ratio”, çalışmalar arası heterojenlik; Cochran'ın Q istatistiği ile hesaplandı. Yayın yanlılığını belirlemede Kendall'ın tau b katsayısı ve huni grafiği kullanıldı. Meta analize dahil edilen çalışmaların etki büyüklüğü ve yayın yanlılığı CMA 3 (Comprehensive Meta Analysis) programı kullanılarak hesaplandı. BULGULAR: İncelemeye dahil edilen 43 makalenin verileri analiz edildi. Perioperatif dönemde 36-37 °C ve altında olup üşüme-titreme belirtisi bulunanlarda hipoterminin gelişme sıklığının genel etki büyüklüğü (Odss Oranı) 1.973, perioperatif süreçlerde hipotermiyi önlemeye yönelik kullanılan ısıtma yöntemlerinin hipotermi gelişimi üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü 1.863, perioperatif hipotermi gelişimi için hastayla ilgili faktörlerden biri olan yaşın , hipotermi gelişimi üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü 0.189, cinsiyet için genel etki büyüklüğü 0.130, hipoterminin kan kaybı üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü 2.653, ameliyat süresinin hipotermi gelişimi üzerine etkisine yönelik iv genel etki büyüklüğü 0.246, anestezi süresinin hipotermi gelişimi üzerine etkisine yönelik genel etki büyüklüğü 1.088, ağrı düzeyi için genel etki büyüklüğü 1.846, PACU kalış süresi için genel etki büyüklüğü 7.575, mortalite için genel etki büyüklüğü 3.667, komplikasyon gelişimi için genel etki büyüklüğü 2.192, cerrahi yara iyileşmesi ve yara enfeksiyonu için genel etki büyüklüğü 1.399, pozitif yönlü olduğu belirlendi. SONUÇ: Hipotermi kaynaklı sorun ve komplikasyonlar dikkate alındığında, hipotermi gelişimini önlemek cerrahi hastasının güvenliğini sağlamada önemlidir. Hipotermiyi önlemede önemli role sahip olan cerrahi hemşireleri, yapacakları deneysel araştırmalarla termal akış şemalarının ve hipotermi önleme rehberlerinin oluşturulmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to examine and investigate the perioperative research. METHOD: Prism 2020, Pubmed(224), Google Scholar (1580), Science Direct (2723), Scopus (62), Google Scholar (25), EBSCO (18), records identified by database search (n=6705) 2010-2021 published studies were searched. Quality assessment criteria recommended by Polit and Beck were used for the quality assessment of the included studies. For consistency between evaluators; Kappa statistics, effect size;“Odds Ratio”, inter-study heterogeneity; Calculated with Cochran's Q statistic. Kendall's tau b coefficient and funnel plot were used to determine publication bias. The effect size and publication bias of the studies included in the meta-analysis were calculated using the CMA 3 (Comprehensive Meta-Analysis) program. RESULTS: Data from 43 articles included in the review were analyzed. The overall effect size (Odss Ratio) of the incidence of hypothermia development in patients with 36-37 °C and below in the perioperative period and with symptoms of chills and chills is 1.973, the overall effect size for the effect of warming methods used to prevent hypothermia in the perioperative processes on the development of hypothermia is 1.863, with the patient for the development of perioperative hypothermia The overall effect size for the effect of age, which is one of the relevant factors, on the development of hypothermia is 0.189, the overall effect size for gender is 0.130, the overall effect size for the effect of hypothermia on blood loss is 2.653, the overall effect size for the effect of the duration of surgery on the vi development of hypothermia is 0.246, the general effect size for the anesthesia duration is the development of hypothermia. The overall effect size for the effect on The overall effect size for infection a was 1,399, and it was determined to be positive. CONCLUSION: Considering the problems and complications caused by hypothermia, preventing the development of hypothermia is important in ensuring the safety of the surgical patient. Surgical nurses, who have an important role in preventing hypothermia, can contribute to the creation of thermal flow charts and hypothermia prevention guidelines with their experimental research.