Millet Kütüphanesi AET 42'de kayıtlı bulunan Baytar-nâme adlı eserin Türk dili ve edebiyatı eğitimi çerçevesinde bilim dili açısından incelenmesi
An examination of the work name Baytar-nâme, registered in National Library AET 42, within the framework of Turkish language and literature education in terms of science
  1. Tez No: 723678
  2. Yazar: DERYA ÖZ TUGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: dil, dil bilimi, Baytar-nâme, bilim dili, Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi, language, linguistics, Baytar-name, science language, Turkish Language and Literature education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada Millet Kütüphanesi Ali Emirî Tıp koleksiyonunda 42 numara ile kayıtlı Baytar-nâme adlı eser üzerinden bilim diliyle oluşturulmuş ifadelerin, kavramların, üslubun nasıl, hangi amaçla kullanıldığının tespit edilmesi; dilin bir unsuru olan bilim dilinin Türk Dili ve Edebiyatı eğitimindeki yerinin ve öneminin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla ele alınan eser; giriş, ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular, sonuç ve kaynakça olmak üzere toplamda altı bölümde incelenmiştir. Giriş bölümünde; tezin konusu, sınırlılıkları, kapsamı, konunun tespitindeki amaç, konunun önemi gibi başlıklar üzerinde durulmuştur. İlgili araştırmalar bölümünde; araştırma ile ilgili teoriler, kavramlar ve kavramsal ilişkilerden söz edilmiştir. Yöntem bölümünde; ele alınan konunun hangi yöntemle araştırıldığı, veri toplama araçlarının neler olduğu üzerinde durulmuştur. Bulgular bölümünde öncelikle giriş yapılarak Baytar-nâme hakkında bilgi verilmiş ardından ele aldığımız eser özetlenmiştir. Eserin ses ve şekil özellikleri metinden örnekler de verilerek dil incelemesi başlığı altında ele alınmıştır. Metin başlığı altında ise eserin transkripsiyonu yapılmıştır. Ardından açıklamalı dizin de yapılarak eserin tıpkıbasımı verilmiştir. Sonuç bölümünde Baytar-nâme adlı eser üzerinden kullanılan bilim dilinin nasıl ve hangi amaçla kullanıldığı tespit edilmiş, Türk Dili ve Edebiyatı eğitimindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Son olarak kaynakça bölümünde ise çalışma sürecinde yararlanılan kaynakların listesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine how and for what purpose the expressions, concepts, style created in the language of science are used in the work named Baytar-name, which is registered with the number 42 from the Ali Emiri Medicine collection of the Millet Library; it is aimed to determine the place and importance of the language of science, which is an element of language, in Turkish Language and Literature education. The work discussed for this purpose is divided into 6 sections. These are introduction, related studies, method, findings, conclusion and bibliography. In the introduction section, the subject of the thesis, its limitations, scope, the purpose of determining the subject, the importance of the subject are discussed. In the related research section, Theories, conceptsand conceptual relations are mentioned. In the method section, the method of researching and the collection of the data tools are emphasized. In the findings section, first, an introduction was made and information about Baytar-name is given, and then the work we discussed is summarized. The sound and shape features of the work are discussed under the title of language analysis by giving examples from the text. Under the text title, the transcription of the work has been done. Then, an annotated index was made and a facsimile of the work is given. In the conclusion part, it has been determined how and for what purpose the language of science on the work named Baytar-name is used. And, the work's place and importance in Turkish Language and Literature education is emphasized. Finally, in the bibliography section, the list of sources used in the study process is given.