İşletmelerde iş tatmininin örgütsel bağlılığa etkisinde örgütsel adaletin düzenleyici rolü ve buna yönelik bir araştırma
A research study concerning the regulatory role of organizational justice in the impact of job satisfaction on organizational commitment
  1. Tez No: 723729
  2. Yazar: AYŞE MERİÇ YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU, PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Adalet, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Justice
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu araştırmanın amacı, işletmelerde iş tatmininin örgütsel bağlılığa etkisinde örgütsel adaletin düzenleyici rolünün ortaya konulması ve gerekli verilerin toplanıp literatüre sunulmasıdır. Araştırma, İstanbul İli Halkalı ve Silivri ilçelerinde, ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalardan oluşmaktadır. Anketler, Kovid-19 nedeni ile e-posta aracılığıyla, 2021 yılı Haziran- Eylül aylarını kapsayan dönemlerde yapılmıştır. Örneklemde seçilen firmalar kolayda örnekleme yöntemi ile firma çalışanları ise rassal örneklem yöntemine göre seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak, demografik bilgiler, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel adaletin bulunduğu anket formu kullanılmıştır. Beşli likert ölçeğinde 437 katılımcıdan toplanan verilerin anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler, SPSS 22 ve AMOS 24 paket programı aracılığıyla analize tabi tutulmuştur. Araştırma kapsamında, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet ölçme araçlarından elde edilen puanlar arasındaki ilişkilerin incelenmesinde, faktör analizi, güvenirlik ve geçerlilik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma, ampirik olarak test edilebilecek bir model önermektedir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre ölçme araçlarından elde edilen puan ortalamalarını karşılaştırmak için bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. Yaş grubu, eğitim durumu, kurumdaki çalışma süresi ve toplam çalışma süresi değişkenlerine göre ölçme araçlarından elde edilen puan ortalamalarını karşılaştırmak için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Varyansların homojen olup olmadığı Levene F testi ile belirlenmiştir. Araştırmada, bu verilerle yöneticiler ve işgörenlere yönelik hem sektörel bazda hem de yönetsel bazda bazı ipuçları elde edilmiştir. Araştırmada ayrıca çalışanların demografik faktörlerinin çalışmada kullanılan değişkenlerin üzerinde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar genel anlamda değerlendirildiğinde, ambalaj sektöründe çalışanların, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet algılarının farklılaştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims at suggesting the regulatory role of organizational justice in the impact of job satisfaction on organizational commitment and at collecting enough data to contribute to literature. The research study is made up of companies from the packaging industry in Halkali and Silivri districts of Istanbul. Surveys were carried out via e-mails sent from June to September in 2021, due to Covid-19 restrictions. Companies were selected by the convenience sampling method and the employees were selected by the random sampling method. The survey form included information on demographics, job satisfaction, organizational commitment, and organization justice. After being collecting from 437 participants on a five-point Likert scale, the survey data were analysed via SPSS 22 and AMOS 24. Within the research scope, factor analysis, reliability and validity analysis, correlation analysis and regression analysis were used to study the correlation among the scores on job satisfaction, organizational commitment, and organizational justice. The research proposes a model that can be tested empirically. For the study objective, independent sample t-test was carried out to compare the average scores based on the variables of gender and marital status. One-way analysis of variance was applied to compare the average scores based on the variables of age group, education level, period of working in the institution and total working time. Levine's F test was carried out to determine the homogeneity of the variances. The research suggests some clues for managers and employees, both on a sectoral basis and on a managerial basis. The study also determines the impact of demographic factors on the variables. An overall analysis of the results suggests that the employees in the packaging industry have different perception of job satisfaction, organizational commitment, and organizational justice.