Sanayileşme ve bir termik santralin gündelik hayatta meydana getirdiği değişmeler: Afşin-Elbistan termik santral örneği
Industrialization and the changes caused by a thermal power plant in daily life: The example of Afşin-Elbistan thermal power plant
  1. Tez No: 723747
  2. Yazar: HİLAL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Sosyoloji, İşletme, Energy, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, Termik Santral, Çevre, Gündelik Hayat, Çoğulhan, Industrialization, Thermal Power Plant, Environment, Everyday Life, Çoğulhan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Termik santraller toplumun en büyük ihtiyacı olan elektrik enerjisini büyük oranda karşılar. Bu yönden toplumlara olan faydası yadsınamayacak kadar çoktur. Ancak gerekli önlemler alınmadığı vakit toplumu etkilemiş ve büyük değişimlere neden olmuştur. Verdiği zarar gözlemlendiğinde genel olarak makro boyutları sosyolojik çalışmalara konu edilmiştir. Mikro boyutta bireylerin gündelik hayatı göz ardı edilmiştir. Bu noktada bu çalışma Afşin-Elbistan termik santralinin daha geniş çerçevede düşünüldüğünde sanayileşmenin çevreye verdiği zarar sonucunda termik santral bölgesinde yaşayan bireylerin gündelik hayatında gerçekleştirdiği değişimler ve dönüşümlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Afşin-Elbistan termik santralinin hemen yanında var olan Çoğulhanlı bireyler üzerinde gerçekleşmiştir. Gündelik hayatta gerçekleşen değişim, nüfus değişimi yani göç, aile içi ve akrabalık ilişkileri, geçim kaynakları ve biçimi, boş zaman aktiviteleri gibi hayatın farklı noktalarına odaklanılarak ele alınmaya çalışılmıştır. Sahadan verileri elde etmek için nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler esnasında konu dağınıklığı yaşanmaması için yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmış ve gözlem tekniğiyle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Thermal power plants largely meet the greatest need of the society, electrical energy. In this respect, its benefits to the society are undeniable. However, when the necessary precautions were not taken, it affected the society and caused great changes. When the damage is observed, macro dimensions have been the subject of sociological studies in general. The daily life of individuals in the micro dimension has been ignored. At this point, this study aims to reveal the changes and transformations that the Afşin-Elbistan thermal power plant has made in the daily life of individuals living in the thermal power plant region as a result of the damage caused by industrialization to the environment. The study was carried out on the individuals from Çoğulhan who lived right next to the Afşin-Elbistan thermal power plant. The change in daily life has been tried to be handled by focusing on different points of life such as population change, that is, migration, family and kinship relations, livelihoods and forms, free time activities. Qualitative research method was used to obtain data from the field. In order to avoid subject clutter during the interviews, semistructured interview form was used and supported by the observation technique.