Dijital ebeveynlik farkındalığı ve çocuklarda problemli medya kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between digital parenting awareness and problematic media use of children
- Tez No: 723756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Dijital ebeveynlik, Problemli medya kullanımı, Teknoloji, Addiction, Digital parenting, Problematic media use, Technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çocuklarda problemli medya kullanım davranışı günümüz dünyasında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çocukların problemli medya kullanım davranışlarına ebeveynlerin dijital ebeveynlik farkındalıklarına etkisi bulunmaktadır. Bu yönüyle dijital ebeveyn farkındalığı çocukların problemli medya kullanım davranışları açısından önem taşımaktadır. Dijital ebeveyn farkındalığı ve çocuklarda medya kullanım davranışları arasındaki ilişki de sınırlı çalışılması nedeniyle literatürde araştırılması gerekli olan konular içerisinde yer almaktadır. Nicel araştırma yöntemi kullanılan araştırmada 4-11 yaş arası çocuklara sahip 232 ebeveynin dijital ebeveyn farkındalıkları ve çocuklarda problemli medya kulanım davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca demografik bilgilerin dijital ebeveynlik farkındalığı ve çocuklarda problemli medya kullanımı ile ilişkisi de incelenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda demografik özelliklerin ve ebeveynlerin dijital ebeveynlik farkındalığı alt boyutları arasında incelenen olumsuz model olma ve dijital ihmal boyutunun çocukların problemli medya kullanım davranışını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Problematic media use is quite common among children in today's world. Digital parenting awareness of parents has an effect on the problematic media use behaviors of their children. In this regard, digital parenting awareness is crucial for problematic media use behaviors of children. The relationship between digital parenting awareness and problematic media use of children has been studied marginally, and therefore, entails further study. In this study that employed a quantitative research method, the relationship between digital parenting awareness of 232 parents having children aged 4-11 years and problematic media use of their children was examined. In addition, the relationship between the demographic information and digital parenting awareness and problematic media use of children was also analyzed. In line with the findings of the study, it was observed that the demographic characteristics and setting a negative model and digital neglect sub-dimensions of digital parenting awareness affected the problematic media use of children.