İha ile olay yeri inceleme ve dokümantasyon
Crime scene investigation and documentation by uav
  1. Tez No: 723755
  2. Yazar: EDA ÇETİN SÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ TEKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Bilim ve Teknoloji, Forensic Medicine, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Olay Yeri İnceleme, İnsansız Hava Araçları, İHA, Drone, Adli Bilimler, Kolluk Kuvvetleri, Crime Scene Investigation, Unmanned Aerial Vehicles, UAV, Drone, Forensic Science, Law Enforcement Force
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Delil Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Olay yeri fail, mağdur, zaman ve mekan dörtlüsünü birbirine bağlayan dinamik olarak değişen her türlü mekandır. Olay yeri inceleme kriminalistik soruşturmanın en önemli basamağı ve en çok dikkat edilmesi gereken safhasıdır. Bu alanda yapılacak olan çalışmaların en yeni ve en kullanışlı teknolojik ekipmanlar ile geliştirilerek sürdürülmesi gerekmektedir. Kullanımı gün geçtikçe artan önemli sistemlerden birini oluşturan İnsansız Hava Araçları (İHA), ilk olarak askeri amaçlarla kullanılmaya başlansa da günümüzde hemen hemen her alanda faaliyet göstermektedir. Uzaktan kumanda edilerek içerisinde pilot olmadan uçuş yapabilen, gelişmiş sensörler ve kameralar ile donatılarak gece ve gündüz çalışma ortamı sunabilen İHA'lar, maaliyetlerinin düşük olması, insan gücüne ihtiyacı azaltması ve güvenilirliğinin yüksek olması gibi birçok avantajı bünyesinde barındırmaktadır. Bu çalışmada olay yeri inceleme basamakları araştırılmış, İHA'ların geçmişten günümüze kullanım alanları ile olay yeri incelemede kullanılabilir yöntemleri sorgulanmıştır. Gelecekte kolluk kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerinin İHA'lara başvurabileceği alanlar üzerinde incelemeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crime scene is any dynamically changing place that connects the quartet of perpetrator, victim, time and space. Crime scene investigation is the most significant step of criminalistic investigation, where there is no luxury of making mistakes. The work to be done in this field should be developed and maintained with the newest and most useful technological equipment. Unmanned Aerial Vehicles, which constitute one of the important systems whose use is increasing day by day with the developing new systems, operates in almost every field today. UAVs, which can fly without a pilot by remote control, can provide day and night working environment by being equipped with advanced sensors and cameras, have many advantages such as low cost, reducing the need for manpower and high reliability. Although it was first used for military purposes, today it is preferred among institutions and for individual consumption purposes, from entertainment industry to industrial inspections, from ground studies to metal analysis, from cartography and 3D city modeling to journalism and photography. In this study, crime scene investigation steps were investigated, the usage areas of Unmanned Aerial Vehicles from past to present and the methods that can be used in crime scene investigation were questioned. Investigations have been carried out on the areas where law enforcement and security forces can apply to UAVs in the future.