Takım spor geçmişi olan yöneticilerle spor geçmişi olmayan yöneticilerin liderlik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the leadership features of managers who possess with sports background and without sports background
  1. Tez No: 723846
  2. Yazar: DOĞUCAN BİLGETÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE ORTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Spor, Motivasyon, Spor Geçmişi, Takım Performansı, Leader, Sports, Leadership, Sports Background, Team Performance Date: 06.12.2021
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada spor geçmişi olan yöneticilerin spor geçmişi olmayanlara kıyasla aralarındaki liderlik özellikleri karşılaştırılması yapılmıştır. Sporda liderlik karakterizasyonu önemli bir noktada yer almaktadır. Bu nedenle antrenörlerin ve yöneticilerin liderlik özelliklerinin incelenmesinin başarıya ulaşılması konusunda çok önemli olduğu belirtilmelidir. Spor takımlarının ve sporcuların rekabet sırasında sahip oldukları yüksek motivasyon takım başarısı için çok önemlidir. Bu noktada spor geçmişi olan yöneticilerin spor geçmişi olmayan yöneticilere kıyasla sahip olduğu liderlik özellikleri başarıya giden süreci en ince ayrıntılarıyla göstermektedir. Takım oyunları tecrübesi olan spor yöneticileri takımların özelliklerine göre liderlik davranışları sergilediği ve bu davranışların takımın başarısında anahtar bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu çalışmanın amacı spor geçmişi olan ve olmayan spor yöneticilerinin liderlik stillerinin karşılaştırılarak, spor geçmişi olan yöneticilerin liderlik özelliklerinin diğerlerine kıyasla takımın başarısına etkisinin tespit edilmesidir. Çalışmada gözlemlenen sonuçlar doğrultusunda, liderlik özellikleri taşıyan spor yöneticilerinin geçmiş tecrübelerine bakıldığında daha önce bir takımda oynamış, bu takım sporlarında empati duygusu kazanmış ve rekabet etme özelliği yüksek olan spor yöneticilerinin daha başarılı takım liderleri ve yönetici olduğu ortaya konmuştur. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan röportaj ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar iki gruba ayrılarak her birine dokuz farklı soru yönlendirilmiştir. Toplanan veriler yorumlanarak çıkarımda bulunulmuştur. Araştırmanın örnekleminde ve veri toplama sürecinden Türkiye'deki sporcu antrenörleri ve yöneticileri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparison of leadership characteristics between managers with a sports background compared to those without a sports background. Leadership characterization in sports is an important point. For this reason, it should be noted that examining the leadership characteristics of coaches and managers is very important to comprehend factors for success. The high motivation of sports teams and athletes during competition is very important for team success. At this point, the leadership characteristics of managers with a sports background compared to managers without a sports background demonstrate the process leading to success in the finest details. It is stated that sports managers with team games experience exhibit leadership behaviors according to the characteristics of the teams and these behaviors play a key role in the success of the team. In line with the results observed in the study, when the past experiences of sports managers with leadership characteristics are examined, it has been revealed that sports managers who have played in a team before, gained empathy in these team sports and have high competitiveness are more successful team leaders and managers The aim of this study was to compare the leadership styles of sports managers with and without sports backgrounds, and it was determined that the leadership characteristics of managers with sports backgrounds increased the success of the team compared to others. The research was carried out by interview, which is one of the qualitative research methods. Participants were divided into two groups and nine different questions were asked to each. The collected data were interpreted and inferences were made. The sample of the research and the data collection process consists of athlete trainers and managers in Turkey.