Osmanlı-Felemenk ilişkileri(1795-1814)
Ottoman-Dutch relations(1795-1814)
- Tez No: 724061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Felemenk, Cornelius Haga, Ahidnâme, Hollanda, Ottoman, Dutch, Cornelius Haga, Ahidnâme, Netherlands
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Osmanlı Devleti, kurulduğu tarihten itibaren birçok yabancı devletlerle ilişkiler kurmuştur. Bu devletler birisi de Felemenk Cumhuriyeti'dir. Daha sonra ismi Hollanda Krallığı olan Felemenk Cumhuriyeti ile ilişkiler ilk ticari olarak başlamıştır. Daha sonra siyasi boyut kazanmıştır. Osmanlı Devleti, savaş içerisinde olduğu İspanya'ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren Hollanda'yı desteklemiştir. Böylece ilk diplomatik ilişki 1604 yılında, Hollanda'nın Müslüman esirlere yardımı ile başlamıştır. Gelişen siyasi ve ekonomik ilişkiler sonucunda 1612 yılında ilk büyükelçi olarak Cornelius Haga İstanbul'a gelmiştir. Haga'nın siyasi kabiliyeti ve Kaptan-ı Derya Halil Paşa'nın da girişimleri ile Hollanda'ya ilk ahidnâme verilmiştir. Fransa ve İngiltere'ye tanınan haklarla aynıdır. 1680 yılında bu ahidnâme yenilendi. 1785 yılında duraklayan ilişkiler Napolyon'un Mısır'ı işgal etmesiyle kesildi. Ancak daha sonra yeniden başladı ve Osmanlı 1804 yılında, Hollanda'ya konsolosluk açtı. 1814 yılında Hollanda Krallığının kurulmasıyla ilişkiler yeni bir boyut kazandı. İki devlet arasında ki siyasi ve ekonomik ilişkiler ele alınmıştır. Bu tez çalışmasında Felemenk ahkâm defterlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State established relations with many foreign states since its establishment. The Dutch Republic is one of these states. The relations with the Dutch Republic, which later turned into a kingdom, started as commercial ones. These commercial relations later evolved into political ties. The Ottoman State lent to support the Netherlands, which was fighting a war of independence against Spain, which, in turn, was warring against the Ottoman State. Thus, this first diplomatic relation was established in 1604 when the Netherlands provided assistance to prisoner Muslims. Thanks to improving political and economic ties, Cornelius Haga was appointed as the first Dutch ambassador to Istanbul in 1612. The first ahidname (literally bill of oath) was issued to the Netherlands owing to Haga's political skills and efforts by Kaptan-ı Derya Halil Pasha. It contained the same capitulations issued to France and England. This was r ahidnâme enewed in 1680. The bilateral ties that wavered in 1785 were severed when Napoleon invaded Egypt. The ties resumed again and the Ottoman State opened a consulate in the Netherlands in 1804. The ties acquired a new dimension with the establishment of the Kingdom of the Netherlands in 1814. The political and economic ties between the two states were discussed. This thesis work the books of rulings were utilized in this context.