Muhammed Mehdi Er-Ravvâs'ın Marâhilu's-sâlikîn eserinde Seyr-u Sülûk usulü
Spiritual journeying and wayfaring (Seyr-u sülûk) method in the work of Marâhi̇lu's-sâli̇kîn by Muhammed Mehdi Er-Ravvâs
- Tez No: 724064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED BEDİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Muhammed Mehdi er-Ravvâs, Tasavvuf, Seyr-u Sülûk, Tecdid, Rifâiyye, Şerîat, Sohbet, Ahlâk, Ma'rifetullah, Îtikat, Muhammad Mahdi er-Rawwas, Sufism, seyr-u sülûk, Renewal (Tajdid), Rifâiyyah, Sharia, Conversation, Morality, Knowledge of Allah (Ma'rifetullah), Faith
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, XIX. yüzyılda Rifâî tarikatının en mühim şahsiyetlerinden, Rifâîyye tarikatının müceddidi ve İkinci Rifâî olarak tanınmış olan Muhammed Bahâuddîn Mehdi er-Ravvâs er-Rifâî'nin Arapça kaleme almış olduğu Merâhilu's-Sâlikîn adlı eserindeki seyr-u sülûk usulü üzerine yapılmıştır. Muhammed Bahâuddîn Mehdi er-Ravvâs, eserinde Rifâî tarikatında seyr-u sülûk yapmak isteyenler için sülûk usulünü şerîata uygun bir şekilde yeniden düzenleyerek ortaya koymaya çalışmıştır. Ravvâs eserinde Hakk'a vuslatı talep edenler için vuslata giden yolu tarif etmiş, salîklerin bu yolda yerine getirmeleri gereken ödevleri ve uzak durmaları gereken meseleleri belirtmiştir. Bu çalışmanın amacı Muhammed Mehdi er-Ravvâs'ın Merâhilu's-Sâlikîn eserindeki seyr-u sülûk usulünü ortaya koymak ve bu vesileyle Türkçe'ye çevrilmiş herhangi bir eseri bulunmayan müellifin hakkında gelecekte yapılacak çalışmalara kapı aralamaktır. Çalışma iki bölüm olacak şekilde hazırlanmış olup; ilk bölümde müellifin hayatı ve tasavvufî dünyasına dair bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümde müellifin Merâhilu's-Sâlikîn adlı eserindeki seyr-u sülûk usulü ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on the spiritual journeying and wayfaring (seyr-u sülûk) method in the work of Merâhilu's-Sâlikîn, written in Arabic by Muhammed Bahâuddîn Mehdi er-Ravvâs er-Rifâî, who was one of the most important figures of the Rifai cult, the renovator of the cult and known as the Second Rifai in the 19th century. In his work, Muhammad Bahâuddin Mahdi er-Ravvâs tried to reveal the seyr-u sülûk method by rearranging it in accordance with the shari'ah for those who want to practice it within the Rifâî cult. Rawwas, in his work, described the path to unity for those who demand to meet with Allah and stated the duties that the practitioners of seyr-u sülûk should fulfill on this path and the issues that they should stay away from. The aim of this study is to reveal the method of seyr-u sülûk in the work of Merâhilu's-Sâlikîn by Muhammed Mehdi er-Ravvâs and, by this means, to open the door for future studies about the author, who does not have any work translated into Turkish. The study has been prepared in two parts; in the first part, information about the life and sufi world of the author is given, in the second part, the method of seyr-u sülûk in the author's work named Merâhilu's-Sâlikîn has been tried to be revealed.