Öğretmenlerin algısına göre mesleki öğrenme topluluğu ile okul yöneticisinin ders denetimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
According to teachers' opinion, examination of the relationship between professional learning community and school principals'classroom observation
  1. Tez No: 724191
  2. Yazar: MUHAMMET ZÜBEYİR EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR ÇOBAN, DR. FEYZA GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders denetimi, mesleki öğrenme topluluğu, okul yöneticileri, classroom observation, professional learning community, school administrators
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin ders denetimi ve sunduğu dönütlerin etkililiği ile mesleki öğrenme topluluğu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Karaman ilinde görev yapmakta olan 2747 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, okul türü bazında tabakalı örneklem yöntemi kullanılarak 331 öğretmen çalışma örneklemi olarak belirlenmiştir. Veri toplama sürecinde 347 öğretmene ulaşılmıştır. Bu çalışmada, Okul Yöneticisinin Ders Denetimi ve Sunduğu Dönütlerin Etkililiği Ölçeği (OYDDÖ) ve Mesleki Öğrenme Topluluğu Ölçeği (MÖTÖ) kullanılmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin demografik bilgilerine ulaşmak amacıyla kişisel bilgiler formu hazırlanmıştır. Veriler toplandıktan sonra araştırma verilerinin normal dağılım sağladığı görülmüştür. Cinsiyet, eğitim düzeyi açısından bir farklılaşma bulunup bulunmadığı bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiştir. Branş, mesleki kıdem, öğretmenlerin görev yaptıkları okul türü, mevcut okullarında çalıştıkları süre ve okul müdürü ile çalışma süresi açısından farklılaşma durumunu incelemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) kullanılmıştır. Okul yöneticilerinin ders denetimi ve sunduğu dönütlerin etkililiği ile mesleki öğrenme topluluğu arasındaki ilişkinin saptanması amacıyla Pearson korelasyon analizi ve okul yöneticilerinin okul yöneticilerinin ders denetimi ve sunduğu dönütlerin etkililiğinin mesleki öğrenme topluluğunun anlamlı bir yordayıcısı olup olmadığını belirlemek için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin okul yöneticilerinin ders denetimi ve sunduğu dönütlerin etkililiği ve okullarının mesleki öğrenme topluluğu olmasına yönelik algıları yüksektir. Öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin ders denetimi ve sunduğu dönütlerin etkililiği ile mesleki öğrenme topluluğu arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğu ortaya konmuştur. Mesleki öğrenme topluluğunun alt boyutlarından paylaşımcı ve destekleyici liderlik boyutu ile okul yöneticisinin ders denetimi arasındaki ilişki diğer boyutlara göre daha yüksek düzeydedir. Okul yöneticilerinin ders denetimi ve sunduğu dönütlerin etkililiği, mesleki öğrenme topluluğunun tüm alt boyutlarının anlamlı bir yordayıcısı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between school administrators' classroom observation and the effectiveness of their feedbacks, and professional learning community. This research is a descriptive study in correlational model. The population of this study consisted of 2747 teachers working in the province of Karaman, Turkey in the 2020-2021 academic year. In this research, 331 teachers took part in the study as sample by using stratified sampling method on the basis of school levels. In this study, school administrators' classroom observation and the effectiveness of their feedbacks (SACOS), and Professional Learning Community Scale (PLCS) were used. Additionally, a personal information form was prepared to get the demographic information from the teachers. After data collection, it was seen that the research data had a normal distribution. In this context, unpaired t-test was used if there were significant differences in gender and education level. Moreover, One-way ANOVA was used to examine significant differences in terms of teachers' age, professional seniority, school type and the duration of working in their current schools. In addition, Pearson correlation analysis was used to analyze the relationship between school administrators' classroom observation and the effectiveness of their feedbacks and professional learning community. Multiple linear regression analysis was also conducted to determine whether school administrators' instructional leadership behaviors were a significant predictor of professional learning community. According to the results of the research, teachers' perceptions of school administrators' classroom observation and the effectiveness of their feedbacks and professional learning community is high. Also, according to teacher perceptions, it was revealed that there was a moderate positive relationship between school administrators' classroom observation and the effectiveness of their feedbacks and professional learning community. The relationship between the sharing and supportive leadership dimension one of the sub-dimensions of the professional learning community and the classroom observation of the school administrator is at a higher level than the other dimensions. Besides this, school administrators' classroom observation and the effectiveness of their feedbacks were determined as a significant predictor of all sub-dimensions of the professional learning community.