Sağlıklı kadınlarda doğum şekli ile diaphragma pelvis morfometrisi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the mode of delivery and pelvic diaphragm morphometry in healthy women
  1. Tez No: 724218
  2. Yazar: TUĞBA GİRGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Diaphragma pelvis, doğum şekli, morfometri, MRG, musculus puborectalis, Pelvic diaphragm, mode of delivery, morphometry, MRI, puborectalis muscle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Musculus levator ani ve coccygeus kasları ile bu kasları örten fascia'lardan meydana gelen diaphragma pelvis, pelvis içi organlara majör bir destek olmakla birlikte defekasyon ve doğumda önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle musculus levator ani'nin puborectalis bölümü ile fekal inkontinans ve iliococcygeus bölümü ile pelvik organ prolapsus'u gibi pelvik taban disfonksiyonu klinik tabloları için kritik önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; nullipar, vajinal ve sezaryen doğum yapmış sağlıklı kadınlarda diaphragma pelvis'in morfometrisini ortaya koyarak pelvik taban disfonksiyonlarının tanı ve tedavisinde klinisyenlere destek olmaktır. Çalışmada, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine çeşitli sebeplerle başvuru yapan, 18 yaş ve üzerindeki 122 sağlıklı kadın bireyin manyetik rezonans görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Araştırmada, musculus puborectalis kas genişliği ve sağ-sol musculus puborectalis maksimum kas kalınlığı ölçüldü. Parametrelerin istatistiksel analiz sonuçlarına göre, nullipar ve sezaryen doğum yapmış kadınlara göre vajinal doğum yapmış kadınlarda, musculus puborectalis kas genişliği daha fazla olma eğilimindeydi. Vajinal ve sezaryen doğum yapmış kadınlara göre nullipar kadınlarda hem sağ hem de sol musculus puborectalis'in maksimum kas kalınlığı daha fazla olma eğilimindeydi. Musculus puborectalis kas genişliği ile sağ-sol musculus puborectalis maksimum kas kalınlığının, vajinal doğum ile sezaryen doğum yapan kadınlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak bu veriler ışığında klinisyenler, doğum şeklinin diaphragma pelvis morfometrisi üzerine etkisini değerlendirebilirler.
Özet (Çeviri)
Pelvic diaphragm, which consists of the levator ani and coccygeus muscles and the fascia covering these muscles, plays an important role in defecation and delivery, as well as being a major support for the pelvic organs. In particular, pelvic floor dysfunction such as fecal incontinence with the puborectalis section of the levator ani muscle, and pelvic organ prolapse with the iliococcygeus section is critical for the clinical condition. The aim of this study; To support clinicians in the diagnosis and treatment of pelvic floor dysfunctions by demonstrating the morphometry of the pelvic diaphragm in healthy women who have nullipar, vaginal or cesarean delivery. In this study, magnetic resonance images of a total of 122 healthy female individuals, aged 18 and over, who applied to Balıkesir University Faculty of Medicine, Health Practice and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology outpatient clinic for various reasons, were retrospectively analyzed. In this study, puborectalis muscle width and right-left puborectalis maximum muscle thickness were measured. According to the results of the statistical analysis of the parameters, puborectalis muscle width tended to be greater in women who had a vaginal delivery compared to women who nulipar and cesarean section. The maximum muscle thickness of both the right and left puborectalis tended to be greater in women who nulipar than who had given vaginal and cesarean deliveries. No statistically significant difference was found between puborectalis muscle width and right-left puborectalis maximum muscle thickness, between women who had vaginal and cesarean deliveries. In conclusion, in the light of these data, clinicians can evaluate the effect mode of delivery on pelvic diaphragm morphometry.