Kalp transplantasyonu yapılan hastaların yaşam kalitelerinin incelenmesi
Quality of life of patients with heart transplantation
  1. Tez No: 724261
  2. Yazar: HASAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nursing, Heart Transplantation, Heart Transplant, SF-36, Quality of Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma, kalp transplantasyonu yapılan hastaların yaşam kalitesini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma örneklemi, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi kalp nakli servisi Kliniğinde Kalp Transplantasyonu uygulanan, gönüllü ve poliklinikte izlenen 75 hastadan oluşmuştur. Örnekleme, türkçe olarak iletişim kurulabilen, erişkin, transplantasyon öncesi ortopedik, fiziksel sınırlılığı, nörolojik, psikiyatrik rahatsızlığı olmayan ve transplantasyondan sonra en az 2 ay geçmiş hastalar alınmıştır. Veriler, Sosyo-Demografik Özellikleri Tanılama Formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Veri analizinde, Sosyo-demografik değişkenler ve tanımlayıcı özellikler sayı, yüzde, Fiziksel ve Mental sağlık Yaşam Kalitesi puanları ortalama, Sosyo-demografik değişkenler ile Fiziksel ve Mental Sağlık Yaşam Kalitesi puan ortalamaları, Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kalp transplantasyonu uygulanan hastaların yaşam kalitesi düzeyleri sekiz alt boyuta göre değerlendirilmiş ve fiziksel fonksiyon alt boyutu puanı 83,40, sosyal fonksiyon alt boyutu puanı 62,33, rol fiziksel fonksiyon alt boyutu 36,33, emosyonel rol fonksiyon alt boyutu puanı 36,88, mental sağlık alt boyutu puanı 66,82, enerji/canlılık/vitalite alt boyutu puanı 62,93, ağrı alt boyutu puanı 79,40 ve genel sağlık algısı alt boyutu puanı 58,06 olarak bulunmuştur. Her bir alt boyut için elde edilebilecek minimum puan 0 maksimum puan 100'dür. Buna göre rol fiziksel fonksiyon alt boyutu ve emosyonel rol fonksiyon alt boyutu haricinde diğer alt boyutlardan elde edilen puan ortalamanın üzerindedir. Bir diğer deyişle kalp transplantasyonu uygulanan hastaların yaşam kalitesi düzeyleri göre rol fiziksel fonksiyon alt boyutu ve emosyonel rol fonksiyon alt boyutu haricinde ortalamadan yüksektir. Anahtar Kelime: Hemşirelik, Kalp Transplantasyonu, Kalp Nakli, SF-36, Yaşam Kalitesi,
Özet (Çeviri)
The study was conducted to evaluate the quality of life of patients with heart transplantation. The sample of the study consisted of 79 patients who had undergone heart transplantation in the heart transplant service clinic of Kartal Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital, and who were followed up in the outpatient clinic. The sampling included patients with adequate cognitive functions, able to communicate in Turkish, adult, orthopedic before transplantation, without physical limitations, neurological, psychiatric disorders, and at least 2 months after transplantation. The data were collected with the Socio-Demographic Characteristics Identification Form, SF-36 Quality of Life Scale. In the data analysis, socio-demographic variables and descriptive characteristics number, percentage, mean Physical and Mental health Quality of Life scores, socio-demographic variables and Physical and Mental Health Quality of Life mean scores, Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis Analizi were used. According to the findings obtained from the study, the quality of life levels of patients who underwent heart transplantation were evaluated according to eight sub-dimensions and the physical function sub-dimension score was 83,40, the social function sub-dimension score was 62,33, the role physical function sub-dimension was 36,33, the emotional role function sub-dimension was The score was 36.88, the mental health sub-dimension score was 66.82, the energy / vitality / vitality sub-dimension score was 62.93, the pain sub-dimension score was 79.40, and the general health perception sub-dimension score was 58.06. The minimum score that can be obtained for each sub- dimension is 0 and the maximum score is 100. Accordingly, except for the role physical function sub-dimension and the emotional role function sub-dimension, the scores obtained from the other sub-dimensions are above the average. In other words, according to the quality of life levels of patients who underwent heart transplantation, the role is higher than the average except the physical function sub-dimension and the emotional role-function sub-dimension. The results are similar to the results of the studies in the related literature.