İki boyutlu rasyonel bir fark denklem sisteminin nitel incelemesi
Qualitative study of a two-dimensional system of rational difference equations
- Tez No: 724287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURHASAN TURGUT TOLLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Denge noktası, global asimptotik kararlılık, lokal asimptotik kararlılık, periyo- diklik, rasyonel fark denklemi, sınırlılık ve dirençlilik, yakınsaklık hızı, Boundedness and persistence, equilibrium point, globally asymptotically stability, locally asymptotically stability, periodicity, rate of convergence, rational difference equations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; fark denklemlerinin ve sistemlerinin öneminden ve gelişiminden bahsedildi. İkinci bölümde; fark denklemleri ve fark denklem sistemleri üzerine yayınlanmış bazı çalışmalar hakkında bir literatür özeti sunuldu. Üçüncü bölümde; fark denklemleri ve fark denklem sistemleri ile ilgili bazı genel tanım ve teoremlere yer verildi. Dördüncü bölümde; αi, βi, ai, bi, (i = 1,2), parametremeleri ve x−j , y−j , (i = 0,1), başlangıç şartları pozitif reel sayılar olmak üzere, xn+1 = α1 + β1yn−1 a1 + b1yn , yn+1 = α2 + β2xn−1 a2 + b2xn , n = 0,1,..., rasyonel fark denklem sisteminin pozitif çözümlerin sınırlılığı ve dirençliliği, pozitif denge noktasının varlığı ve tekliği, pozitif denge noktasının lokal ve global asimptotik kararlılığı, tek pozitif denge noktasına yakınsayan bir çözümün yakınsaklık hızı, sınırsız çözümlerin varlığı ve çözümlerin periyodikliği incelendi. Beşinci bölümde; çalışmaya dair sonuç ve önerilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
This study consists of five sections. In the first section, the importance and development of difference equations and systems were mentioned. In the second section, some published studies on difference equations and systems of difference equations a literature review on the subject is presented. In the third section, some general definitions and theorems about difference equations and systems of difference equations are mentioned. In the fourth section, the system of rational difference equations xn+1 = α1 + β1yn−1 a1 + b1yn , yn+1 = α2 + β2xn−1 a2 + b2xn , n = 0,1,..., where the parameters αi, βi, ai, bi, (i = 1,2), and the initial conditions x−j , y−j , (j = 0,1), are positive real numbers, existence and uniqueness of positive equilibrium point, local and global asymptotic stability of positive equilibrium point, rate of convergence of a solution converging to the unique positive equilibrium point, existence of unbounded solutions and the periodicity has been investigated. In the fifth section, the conclusions and recommendations of the study are mentioned.