Usturlap aletinin inşası sürecinde ortaya çıkan bağlamların matematik öğretim programı açısından incelenmesi
Investigation of the contexts emerged by the construction of the usturlap in terms of the mathematics education program
  1. Tez No: 724369
  2. Yazar: ÜZEYİR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT AYTEKİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA SARICA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Usturlabın Kullanımı, Matematik ve Fen Bilimleri Öğretmenleri, Öğretim Programı, Usturlabın Kullanımıyla Ortaya Çıkan Bağlamlar, Use of the Astrolabe, Mathematics and Science Teachers, Curriculum, Contexts of the Use of the Astrolabe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı matematik ve fen bilimleri öğretmenlerinden oluşan katılımcı grubuyla tarihte çeşitli hesaplamaları yapmak için kullanılmış aletlerden biri olan usturlabın inşası sürecinde ortaya çıkan bağlamları, matematik öğretim programındaki hangi kazanımlarla ilişkili olduğunu tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması modeli benimsenmiştir. Çalışmada amaçlı örnekleme metodu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, beyin fırtınası etkinliği ve düşünce yazısı çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmaya gönüllü katılımcı olarak Gaziantep ilinde görev yapmakta olan 10 matematik 4 fen bilimleri branşından öğretmen katılımcı olmuşlardır. Ayrıca geçerlik ve güvenilirliği sağlamak adına görüşme soruları hazırlanırken uzmanların görüşlerine başvurulmuştur. Miles Huberman'a göre; Güvenirlik= Görüş birliği / (Görüş birliği +Görüş ayrılığı) formülü hesaplanır. Buna göre görüşme neticesinde tarafsız olan başka bir araştırmacı ile %86 oranında uyum tespit edilmiş olup güvenirlik sağlanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre usturlabın kullanımına yönelik birçok tema ortaya çıkmıştır. Usturlabın kullanımı neticesinde matematik ve fen bilimleri öğretim programına dair; katılımcılar, birçok kazanımla ilişkilendirmeler yapmıştır. Bu bağlamda usturlabın matematik öğretim programına entegrasyou gerçekleştirilebilirse müfredattaki mevcut birçok kazanımla kolayca ilişki kurulabilir. Öğretmen adaylarından bazıları usturlabın prototipinin yapılıp açıölçer veya cetvel gibi okullara dağıtılmasıyla öğrencilerin somut materyallerle daha kalıcı olması sağlanabileceği dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the contexts that emerged during the construction of the astrolabe, which is one of the tools used to make various calculations in history, with a participant group consisting of mathematics and science teachers, and which achievements in the mathematics curriculum are related. For this purpose, the case study model, which is one of the qualitative research methods, was adopted. Purposive sampling method was used in the study. Semi-structured interview form, brainstorming activity and opinion writing were used as data collection tools in the study. The collected data were analyzed by content analysis method. Ten mathematics and 4 science teachers working in the province of Gaziantep participated in the study as voluntary participants. In addition, in order to ensure validity and reliability, the opinions of experts were consulted while preparing the interview questions. According to Miles Huberman; Reliability = Consensus / (Consensus + Disagreement) formula is calculated. Accordingly, as a result of the interview, it was determined that there was 86% agreement with another researcher who was neutral. According to the findings, many themes emerged regarding the use of the astrolabe. As a result of the use of the astrolabe, regarding the mathematics and science curriculum; The participants made associations with many achievements. In this context, if the integration of the astrolabe into the mathematics curriculum can be realized, it can easily be associated with many existing achievements in the curriculum. Some of the pre-service teachers stated that by making the prototype of the astrolabe and distributing it to schools such as a protractor or ruler, students could be made more permanent with concrete materials.