Blue ocean strategy applied in creative entrepreneurship: the case of melodika sound production
Yaratıcı girişimcilikte mavi okyanus stratejisi uygulaması: melodika ses prodüksiyon örneği
  1. Tez No: 724422
  2. Yazar: SİNEM DİNÇER AKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÖKÇE OKANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: girişimcilik, yaratıcı endüstriler, yaratıcı ekonomi, mavi okyanus stratejisi, ses prodüksiyon, entrepreneurship, creative industries, creative economy, blue ocean strategy, sound production
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kültürel ve yaratıcı endüstriler, çağımızın yükselen değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyel sektörlerden daha farklı dinamiklere sahip olan bu endüstrilerde gelişen yaratıcı ve kültürel girişimcilik olguları da tipik bir girişimciden izler taşımakla birlikte, ayrıldıkları özelliklerle de dikkat çekmektedir. Bu alanda faaliyet gösteren girişimlerin bazıları ise, organizasyonel çalışan yapılarına göre 'Yaratıcı KOBİ' olarak adlandırılmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı girişimcilik kavramını teorik olarak öne çıkan yönleriyle açıklamak, girişimcinin daha çok yaratıcı ve kültürel endüstrilerde karşımıza çıkan bir kavram olan yaratıcı girişimci ile taşıdığı ortak noktaları öne çıkarmak, yaratıcı bir girişimi endüstri içinde sürekli faaliyette kılmanın stratejik gereklerini aktarmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde girişimcilik tanımsal olarak, girişimci ve girişimler ise fırsat, ihtiyaç, zamanlama, yaratıcılık ve yenilik bağlamında ele alınarak sunulmuştur. Girişimciliğin disiplinlerarası mecralarla ilişkisi sanat ve teknoloji bağlamında değerlendirilmiştir. İkinci bölüm yaratıcı ve kültürel endüstrilere odaklanmış, değer ve üretim zinciri kavramı doğrultusunda film endüstrisi özelinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren aktör ve firmaların ticari stratejilerle ilişkisinden yola çıkılmış ve konu Mavi Okyanus Stratejisi merkezine oturtulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise yaratıcı bir KOBİ olarak televizyon, reklam, sinema ve bilgisayar oyunlarını faaliyet alanına katmış olan bir ses prodüksiyon firması olan Melodika Ses Prodüksiyon vaka analizi olarak yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural and creative industries are emerging as the rising value of our time. While the developing creative and cultural concepts and entrepreneurship features carry the typical traits of an entrepreneur, they stand out with distinguishing characteristics in CCI, which possesses different dynamics than the industrial sectors. Some initiatives here are called Creative SMEs, according to their organizational work structure. The purpose of this study is to explain the concept of entrepreneurship through its outstanding aspects. Accordingly, it attemps to bring forward the common points the entrepreneurs share with the creative entrepreneurs, a concept emerging in the CCI. Furthermore, it tries to convey the strategic necessities of rendering a creative initiative sustainable in the industry. In the first part of the study, entrepreneurship is mostly presented as definitional in the context of opportunity, risk, need, timing, creativity, and innovation. The relationship of entrepreneurship with interdisciplinary circles has been evaluated in the context of art and technology. The second chapter focuses on the CCI, reviewing the film industry in terms of the value and production chains concept. The third chapter of the study takes the approach of the actors and the companies operating in creative sectors to business strategies as its starting point. Next it attempts to center this approach in the framework of Blue Ocean Strategy and explain it accordingly. In the fourth and final section, the creative SME and audio production company Melodika Sound Production, which in-corporates TV, commercial and computer games, is analyzed as the case study.