Rumination and psychological distress as mediators in the relationship between perfectionism and job burnout
Ruminasyon ve psikolojik distres'in mükemmeliyetçilik ile mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkide aracılık rolleri
- Tez No: 724428
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT AKIRMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: mükemmeliyetçi kaygılar, mükemmeliyetçi çabalar, mesleki tükenmişlik, duygusal tükenmişlik, sinizm, kişisel yetersizlik, psikolojik distres, rüminasyon, perfectionistic concerns (PC), perfectionistic strivings (PS), job burnout, emotional exhaustion (EE), cynicism, inefficacy, psychological distress (PD), rumination
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Endüstri/Örgüt Psikolojisi literatüründeki çeşitli çalışmalarda, mükemmeliyetçilik ve tükenmişlik arasındaki ilişki incelendi. Ancak çok azı, aynı konuya bilişsel perspektifle yaklaştı. Bu anlamda, bu çalışmayı diğerlerinden ayıran yönü; bilişsel bir aktivite olan rüminasyonun psikolojik distres ile birlikte, kişilerin mükemmeliyetçi eğilimleri ve tükenmişlik arasındaki ilişkide, aracılık rölü üstlenip üstlenmediklerini araştırmasıdır. Ek olarak, tüm bu ilişkiler içinde, mükemmeliyetçiliğin boyutlarının kişilerin tükenmişlik eğilimlerini saptamada önemli rol oynadıkları öngörülmüştür. Mükemmeliyetçiliğin boyutları konusunda, mevcut çalışma Stoeber & Otto'nun“İki Faktörlü Mükemmeliyetçilik Teorisi”yaklaşımını izlemiştir. Bu teoriye göre mükemmeliyetçilik;“mükemmeliyetçi kaygılar”ve“mükemmeliyetçi çabalar”olarak adlandırılan iki adet üst boyuttan oluşur (Stoeber & Otto, 2006). Çalışmada yer alan katılımcı grubu, farklı sektör ve uzmanlıklardan gelen ve beyaz yaka pozisyonlarda tam zamanlı olarak çalışan 245 kişiden oluşmaktadır. Mesleki tükenmişlik, alt boyutları olan“duygusal tükenmişlik”,“sinizm”ve“kişisel yetersizlik”üzerinden incelenmiştir. Hayes'in“Çoklu Paralel Aracılar Analizi”(2013) ile elde edilen bulgular; Türk Beyaz Yaka Çalışanlar'ın mükemmeliyetçi kaygılarının, rüminasyon ve psikolojik distres aracılığı ile, duygusal tükenmişlik ve sinizmin anlamlı bir göstergesi oldukları sonucunu ortaya koymuştur. Bunun yanısıra, bulgular ayrıca mükemmeliyetçi çabaların; psikolojik distres, duygusal tükenmişlik ve sinizm ile ilişkili olmadığını, ancak, rüminasyon ile pozitif fakat zayıf bir ilişkisi olduğunu ve kişisel yetersizlik ile negatif yönde bir ilişkisinin olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, çok boyutlu mükemmeliyetçilik, rüminasyon, psikolojik distres ve tükenmişlik ile ilgili önceden çalışılmış olan kognitif modellere, yeni ampirik bulgularla destek olarak, ilgili literatüre önemli bir katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Various studies in the I/O psychology literature examined the relationship between perfectionism and job burnout. However, very few studies focused on this issue with a cognitive perspective. Therefore, the distinctive feature of the present study is to examine that whether rumination -as one of the cognitive activities- accompanied by psychological distress (PD) may mediate the relationship between one's perfectionistic tendencies and job burnout. Additionally, aspects of the perfectionism would identify the tendency for burnout in the overall relationship. With regards to the aspects of perfectionism, the present study followed Stoeber & Otto's Two-factor Theory of Perfectionism approach that comprises two super-ordinate dimensions of perfectionism that are named as perfectionistic concerns (PC), and perfectionistic strivings (PS) (Stoeber & Otto, 2006). The participants were 245 full time whitecollar workers from different sectors and professions. Job burnout was examined through its sub-dimensions: emotional exhaustion, cynicism and inefficacy. Findings derived from parallel multiple mediation analysis of Hayes (2013) showed that perfectionistic concerns of Turkish white-collar workers were significant indicators of emotional exhaustion (EE) and cynicism via mediational effects of rumination and psychological distress. On the other hand, findings also revealed that perfectionistic strivings were not significantly correlated to psychological distress, emotional exhaustion, and cynicism, however, weakly but positively correlated to rumination, and negatively correlated to inefficacy. The present study contributed to the literature by providing further empirical support for the cognitive models regarding the relationship between multidimensional perfectionism, rumination, PD, and job burnout.