Stereotype threat for female leaders: A qualitative approach
Kadın liderler için basmakalıp yargı tehdidi: Nitel bir yaklaşım
- Tez No: 724458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GERGELY CZUKOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Basmakalıp Yargı Tehdidi, Kadın Liderler, Nitel Araştırma, Cinsiyet Temelli Önyargılar, Nitel İçerik Analizi, Stereotype Threat, Women Leadership, Qualitative Research, Gender Based Stereotypes, Qualitative Content Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu nitel araştırma orta ve üst seviye yönetici olan Türk kadınlarının basmakalıp yargı tehdidiyle ilgili olan anlattıkları deneyimlerini incelemektedir. Çalışmanın amacı kadınların basmakalıp yargı tehdidiyle olan deneyimleri konusundaki literatüre nitel yöntemler aracılığıyla katkı yapmaktır. Çalışmanın mülakat soruları literatürde yer alan basmakalıp yargı tehdidinin fizyolojik, duygusal, bilişsel ve psikolojik yönleri dikkate alınarak ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca, mülakat sorularıyla, basmakalıp yargı tehdidinin anahtar çıktıları olan performansın kötüye gitmesi, alan kimliği ve başa çıkma stratejileri de incelenmektedir. Altı Türk kadın yöneticiyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar Nitel İçerik Analizi yöntemi ile MAXQDA program kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda altı ana tema ortaya çıkmıştır. Bu ana temalar“Fizyolojik Tepkiler”,“Duygusal ve Psikolojik Tepkiler”,“Bilişsel Tepkiler”,“Alan Kimliğinden Uzaklaşma ve Geri Çekilme”,“İş Performansı Çıktıları”ve“Başa Çıkma Mekanizmaları”başlıkları altında toplanmıştır. Bulgular, literatüre paralel bir şekilde ortaya çıkmış ve literatürde yer alam basmakalıp yargı tehdidiyle ilgili verilen tepkilere, sonuçlara ve başa çıkma mekanizmalarına benzerlik göstermektedir. Altı katılımcıdan üçü basmakalıp yargı tehdidinin etkilerini en fazla göstermiştir ve bu tehdidin sonuçlarını bildirmiştir. Araştırmanın sonuçları basmakalıp yargı tehdidinin duygusal sonuçlarına dikkat çekerek literatüre katkı sağlamıştır. Araştırmanın bulguları aynı zamanda basmakalıp yargı tehdidinin örgütlerde çalışan kadın liderler üzerinde yıkıcı ve etkin negatif sonuçları olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This qualitative study explores Turkish female middle and top level managers' recall of experiences of stereotype threat. The aim is to contribute to the literature by expanding knowledge about women's stereotype threat experiences using qualitative methods. Interview questions were constructed based on the stereotype threat literature suggesting that stereotype threat has physiological, emotional, cognitive and psychological aspects. Additionally, key outcomes of stereotype threat identified in the literature are performance deterioration, domain identification and coping strategies which were also key components explored in the interviews. Semi-structured interviews have been conducted with six female Turkish participants and the data was analyzed by Qualitative Content Analysis via MAXQDA Qualitative Analysis Program. Corresponding with the topics of interviews, six main themes have been collaborated which are“Physiological Responses”,“Emotional and Psychological Responses”,“Cognitive Responses”,“Disengagement and Disidentification with the Domain”,“Job Performance Outcomes”and“Coping Mechanisms”. The results were found to be in line with the literature on stereotype threat and responses, consequences and coping mechanisms associated with it. Three out of six participants reported most effects in response to the threat. Current findings contribute to the literature by drawing attention to emotional consequences of stereotype threat. Findings of the research also illustrate how deteriorating the effects of stereotype threat are and that it can have significant negative consequences on female leaders in organizations.