The effects of high dose vitamin D on the sympathetic skin response in rats
Yüksek doz D vitamininin ratlarda sempatik deri cevabına etkisi
- Tez No: 724484
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, sempatik deri cevabı, deri iletkenlik seviyesi, sıçan, Vitamin D, Sympathetic skin response, Skin conductance level, Rat
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
D vitamini, güneş yoluyla UVB'ye maruz kalındığında veya bazı besin kaynaklarından alınarak emildiğinde ağırlıklı olarak ciltte oluşan ve yağda çözünen bir hormondur. D vitamini, kalsiyum ve fosfor homeostazının önemli bir düzenleyicisidir ve bağışıklık sistemi, hücre büyümesi ve bölünmesi dahil olmak üzere diğer birçok biyolojik süreci kontrol eder. Elektrodermal aktivite (EDA), ter bezlerinin aktivitesini ölçerek deri iletkenlik seviyesini (DIS) ölçer. Artmış DIS, sempatik aktivitenin arttığını ve ter salgılanmasının arttığını gösterir. Literatürde, D vitamininin (EDA) üzerine etkisi ile ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, elektrodermal aktivite kullanarak yüksek dozlarda D vitamininin sempatik deri cevabı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu çalışma 36 sıçan ile gerçekleştirildi. Sıçanlar oral gavaj yolu ile çeşme suyu alan sham grubu, düşük doz vitamin grubu (400IU) ve yüksek doz vitamin grubu (1000IU) olarak 3 gruba ayrıldı. Düşük doz grubu ile sham grubu arasında tonik DİS için anlamlı fark bulundu (p değeri =0.027). Düşük doz grubu ile sham grup arasında (p değeri =0.001) ve yüksek doz grubu ile sham grup arasında (p değeri =0.013) fazik DİS için de anlamlı fark bulundu, Her grubun tonik ve fazik DİS ayrı ayrı karşılaştırıldığında herhangi bir fark yoktu. Bulgularımız, D vitamini takviyesi ile sempatik deri cevabının arttığını, yüksek ve düşük doz D vitamini arasında belirgin bir fark olmadığını gösterdi. Sonuç olarak, D vitamini uygulamasındaki artış ile ter bezi aktivitesi ve stress cevabı artmış, ancak doz bağımlı etki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Vitamin D is a fat-soluble hormone formed predominantly in the skin when exposed to UVB from the sun or absorbed from restricted dietary sources. Vitamin D is a significant regulator of calcium and phosphorus homeostasis and controls many other biological processes, including the immune system, cell growth and division. Electrodermal activity (EDA) measures the skin conductance level (SCL) which innervating of sweat glands. Increased SCL indicate increase sympathetic activity and increase sweat secretion. There is no previous study linked to the effect of vitamin D on electrodermal activity. And the purpose of the present study is to investigate the effect of Vitamin D on sympathetic nerve activity at different high doses using electrodermal activity. This study was carried out with 36 rats. This study was carried out with 36 rats. The rats were divided into 3 groups as sham group receiving tap water by oral gavage, medium dose vitamin group (400IU) and high dose vitamin group (1000IU). A significant difference was found between the medium dose group and the sham group for tonic SCL (p value =0.027). A significant difference was also found for phasic SCL between the medium dose group and the sham group (p value = 0.001) and between the high dose group and the sham group (p value = 0.013). There was no difference when each group's tonic and phasic SCL were compared separately. Our findings showed that sympathetic skin response was increased with vitamin D supplementation, and there was no significant difference between high and medium dose vitamin D. In conclusion, sweat gland activity and stress response increased with the increase in vitamin D administration, but no dose-dependent effect was observed.