eTwinning okullarında yapılan çalışmaların okul kültürüne katkısı
The contribution of the studies carried out in eTwinning schools to the school culture
- Tez No: 724503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrim içi öğrenme, eTwinning, Proje tabanlı öğrenme, Okul kültürü, Online learning, eTwinning, Project-based learning, School culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: eTwinning Avrupa'daki okulların çevrim içi iş birliği kurarak projeler gerçekleştirdiği çevrim içi bir öğrenme ortamıdır. eTwinning'de başarılı projeler yapan ve belirli ölçütleri sağlayan okullara eTwinning okulu etiketi verilmektedir. Araştırmanın amacı eTwinning okullarında yapılan çalışmaların okul kültürüne katkısını ortaya çıkarmak ve öğretmen ve idarecilere göre okullarında yapılan dijital uygulamalar, e-güvenlik uygulamaları, pedagojik yenilikçilik ve yaratıcı yaklaşımlar, sürekli mesleki gelişim, işbirlikli öğrenme ve öğretim uygulamalarının neler olduğunu belirlemektir. Yöntem: Araştırma nitel bir araştırma olup çalışmada durum çalışması desenlerinden bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturmak için amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcıları belirlemek için ilk olarak Kütahya ilindeki eTwinning okullarından anaokulu kademesinden 2 okul, ilkokul kademesinden 2 okul ve ortaokul kademesinden 2 okul olmak üzere 6 eTwinning okulu belirlenmiştir. Bu okulların her birinden eTwinning platformuna üye öğretmenlerden 2 öğretmen ve 1 okul idarecisi ile görüşülmüş, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve doküman incelemesi yapılmıştır. Bulgular: Dijital uygulamalar teması altında eTwinning okullarında öğretmenlerin öğrenme ortamlarında telefon, tablet, bilgisayar kullandıkları ve dijital araçların öğrencileri tarafından kullanılmasına fırsatlar sundukları görülmüştür. E-güvenlik teması altında eTwinning okullarında velilere ve öğrencilere yönelik e-güvenlik eğitimleri verildiği ve okul internet sitesinde e-güvenlik ile ilgili bilgilendirme bölümleri oluşturulduğu görülmüştür. Sürekli mesleki gelişim teması altında katılımcı öğretmenlerin hizmet içi eğitimlere, çevrim içi ve yüz yüze seminerlere katıldıkları görülmüştür. İşbirlikli öğrenme ve öğretimin desteklenmesi teması altında katılımcı öğretmenlerin eTwinning faaliyetleri sayesinde hem okullarındaki öğretmenler ile hem de farklı illerden ve ülkelerden öğretmenler ile işbirlikli olarak projeler gerçekleştirdikleri ve tecrübelerini paylaştıkları görülmüştür. Aynı şekilde öğrencilerin de işbirlikli olarak projeler gerçekleştirdikleri görülmüştür. eTwinning okulu olmanın okul kültürüne katkısına yönelik görüşler teması altında katılımcılar eTwinning okulu olmanın okullarına prestij kazandırdığını, okullarının çevrelerinde saygın bir okul haline geldiğini belirtmektedir. eTwinning okullarının öğrenciler tarafından daha çok tercih edildiği görülmektedir. eTwinning okulu olarak etiketlendirilen okulların öğrenci ve öğretmenler için tercih sebebi olduğu görülmektedir. Diğer taraftan bazı okullardaki öğretmenler eTwinning okulu olmadan önce eTwinning proje çalışmaları kapsamında zaten yenilikçi uygulamalar yaptıklarını ve araştırma kültürü oluşturduklarını belirtmişlerdir. Yani eTwinning okulu olma durumunu öğretmenler bir araştırma, yenilik ve keşif kültürü oluşturmanın bir nişanesi olarak görmektedirler. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin eTwinning projeleri sürecinde teknoloji açısından zengin bir öğrenme ortamı oluşturmak için sınıflarında dijital uygulamalara yer verdiği görülmektedir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin e-güvenliğe yönelik önlemler aldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin okul web sitesi ve sosyal medyadaki öğrenci görselleri paylaşımlarında kişisel verileri korudukları, velilere yönelik seminerler verdikleri görülmektedir. eTwinning okullarındaki öğretmenlerin mesleki gelişim faaliyetlerine katıldıkları ve çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler aldıkları sonucuna ulaşılmıştır. eTwinning okullarındaki öğretmenlerin işbirlikli öğrenmeyi ve öğretimi destekleyen etkinlikler gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda eTwinning projelerinde iş birliğinin hem öğrenciler arasında hem öğretmenler arasında olduğu görülmektedir. eTwinning'in yenilikçi fikirleri tanımaya ve uygulamaya yardımcı olma, işbirlikli çalışmalar yapma kapsamında okul kültürüne katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak eTwinning okulu olmanın okullara prestij kazandırdığını ve bu okulların çevrelerinde tanınır bir okul haline geldiği görülmüştür. Araştırmada okulların eTwinning okulu olduktan sonra öğrenci devamlılığını sağladıklarına ve okul saygınlığını arttırdıklarına dair sonuçlar göz önüne alındığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından diğer okullarda eTwinning okullarını model olarak gösterecek tanıtıcı çalışmalar yapılması sunulabilecek öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: eTwinning is an online learning platform where schools in Europe collaborate online and carry out projects. Schools that make successful projects in eTwinning and meet certain criteria are awarded the eTwinning school label. The aim of the research is to reveal the contribution of the studies carried out in eTwinning schools to the school culture and to determine what are the digital applications, e-safety applications, pedagogical innovation and creative approaches, continuous professional development, collaborative learning and teaching practices in their schools according to teachers and administrators. Method: The research was conducted as qualitative case study research and a multiple holistic case study design, one of the case study designs, was used. Purposive sampling method was used to form the study group of the research. In order to form the participants, first of all, 6 eTwinning schools, 2 from the pre-school level, 2 schools from the primary school level and 2 schools from the secondary school level, were determined from the eTwinning schools in the province of Kütahya. From each of these schools, 2 teachers and 1 school administrator, who are members of the eTwinning platform, were interviewed, a semi-structured interview was used as a data collection tool, and a document review was made. Results: Under the theme of digital applications, it has been seen that teachers in eTwinning schools use phones, tablets, computers in learning environments and provide opportunities for their students to use digital tools. It has been observed that e-safety trainings are given to parents and students in eTwinning schools under the theme of esafety, and information sections about e-safety are created on the school website. It has been observed that teachers participate in in-service trainings, online and face-to-face seminars under the theme of continuous professional development. Under the theme of supporting collaborative learning and teaching, it has been observed that the participating teachers collaborated with teachers in their schools and teachers from different provinces and countries and sharing their experiences thanks to their eTwinning activities. In the same way, it was seen that the students also carried out projects collaboratively. Under the theme of opinions on the contribution of being an eTwinning school to school culture, the participants state that being an eTwinning school brings prestige to their school and that their school has become a respected school in their environment. It is seen that eTwinning schools are preferred more by students. Schools labeled as eTwinning schools seem to be preferred by students and teachers. On the other hand, teachers in some schools stated that before they became an eTwinning school, they had already made innovative practices and created a research culture within the scope of eTwinning project activities. In other words, teachers see being an eTwinning school as a sign of creating a culture of research, innovation and discovery. Conclusion and Suggestions: According to the results of the research, it is seen that teachers include digital applications in their classrooms in order to create a technology-rich learning environment in the process of eTwinning projects. As a result of the research, it was concluded that the teachers took precautions for e-safety. It is seen that teachers protect personal data when they share student images on the school website and social media, and they give seminars for parents. It has been concluded that teachers in eTwinning schools participate in professional development activities and receive online and face-to-face training. It has been determined that teachers in eTwinning schools carry out activities that support collaborative learning and teaching. As a result of the research, it is seen that cooperation in eTwinning projects is both between students and teachers. It has been concluded that eTwinning contributes to the school culture within the scope of helping to recognize and implement innovative ideas, and working collaboratively. As a result, it has been seen that being an eTwinning school brings prestige to schools and these schools have become a well-known school in their environment. Considering the results of the research showing that schools provide student continuity and increase school prestige after they become eTwinning schools, it is among the suggestions that can be made for the Ministry of National Education to carry out promotional studies that will show eTwinning schools as a model in other schools.