Bazı grafen katkılı betonların gama ışınlarını soğurma özellikleri
Gamma rays absorption properties of some graphene-doped concrete
  1. Tez No: 724652
  2. Yazar: BİLAL SUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Doğrusal zayıflatma katsayısı (μ), Gama Spektroskopi, Grafen oksit, Concrete, Linear attenuation coefficient (μ), Gamma Spectroscopy, Graphene oxide
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışması kapsamında 3 farklı beton üretilmiştir. Üretilen betonlardan normal betonda agrega olarak standart kum, çimento ve su kullanılmıştır. Diğer 2 beton türünde ise %2 ve %4 oranında çimento ile yer değiştirmek suretiyle grafen oksit kullanılmıştır. Üretilen betonların radyasyon geçirgenlik deneyleri Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik A.B.D. Gamma Spektroskopi Laboratuvarında bulunan NaI(Tl) detektörlü gama spektroskopi sistemi kullanılarak yapılmıştır. Ölçümler sonucunda doğrusal zayıflatma katsayısı (μ) sonuçları 137Cs ve 60Co radyoaktif kaynaklarından yayınlanan 662, 1173 ve 1332 keV gama enerjileri için elde edilmiştir. Doğrusal zayıflatma katsayısı sonuçları kullanılarak ortalama serbest yol (MFP) ile yarı değer ve onda bir değer kalınlıkları parametreleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, 3 different concretes were produced. Standard sand, cement and water were used as aggregates in normal concrete from the produced concretes. In the other 2 concrete types, graphene oxide was used by replacing 2% and 4% cement with cement. Radiation permeability tests of produced concretes Süleyman Demirel University Faculty of Arts and Sciences Department of Physics Nuclear Physics Department. It was done by using gamma spectroscopy system with NaI(Tl) detector in the Gamma Spectroscopy Laboratory. As a result of the measurements, linear attenuation coefficient (μ) results were obtained for 662, 1173 and 1332 keV gamma energies broadcast from 137Cs and 60Co radioactive sources. Using the linear attenuation coefficient results, mean free path (MFP) and half value and one-tenth value thickness parameters were calculated.