Zaman algısı eğitiminin özel yetenek tansısı alan ve almayan öğrencilerin zaman algısı üzerine etkisi
The effect of time perception training on time perception of the students who were diagnosed with special talent and those who were not
- Tez No: 724656
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zaman Algısı, Ritim, Tempo, Üstün Zeka ve Yetenek, Normal Zeka, Perception of Time, Rhythm, Tempo, Giftedness and Ability, Normal Intelligence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel yetenekli öğrenciler ile özel yetenek tanısı almamış olan öğrencilerin ritmik zamanlama algılarını incelemek ve zamanlama eğitimi temelinde geliştirilen eğitim programının öğrencilerin ritmik zaman algılama düzeylerine olan etkisini tespit etmektir. Bu amaçla üstün zekalılar ve normal gelişim gösteren grup öğrencilerinden oluşan iki farklı deney tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul İli'ndeki Bahçelievler İstanbul Ticaret Odası Bilim Sanat Merkezi, Beşiktaş Bilim Sanat Merkezi, Pendik Bilim Sanat Merkezi, Fuat Sezgin Bilim Sanat Merkezleri'nde eğitimlerine devam eden 6 ve 7. sınıf üstün zeka tanısı almış 60 öğrenci ve Bağcılar Hayriye Kayraklı orta okulunda normal gelişim gösteren 6 ve 7. sınıfa devam den 54 öğrenciden oluşmaktadır. Deneyin katılımcı sayısı kontrol grupları da dahil olmak üzere toplam 114 öğrenciden oluşmuştur. Öntest-sontest kontrol gruplu deneysel model kullanılarak oluşturulan araştırmanın verilerinin toplanmasında, öğrencilerin ritmik zaman algılarını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Ritmik Zaman Algı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, normal gelişim gösteren öğrencilerden oluşan deneyde, kontrol ve deney gruplarının ikisinin de anlamlı bir gelişim göstermediği görülmüştür. Bu durum deneyin başarılı olmadığını göstermektedir. Üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerle yapılan deney sonucunda ise Deney grubunun kontrol grubuna göre özellikle Karmaşık Ritimler ve Çok Karmaşık Ritimler alt ölçekleri bakımından daha başarılı olduğu, Kısa ve Basit Ritimler alt ölçeği bakımından ise anlamlı bir farklılık görülmediği tespit edilmiştir. Üstün zeka ve yetenekli deney grubu öğrencilerinin kontrol grubundan daha kolay ve akıcı öğrenme gerçekleştirdiği, daha yüksek başarı elde ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to compare the rhythmic timing perceptions of gifted and talented students and those with normal development, and to determine the effect of the education program developed on the basis of timing education on students' rhythmic time perception levels. For this purpose, two different experiments were designed, consisting of gifted and normally developing group students.The research consisted of two study groups. The first group consisted of 60 students who are diagnosed with giftedness and continue their education in the 6th and 7th grades and the second group consisted of 54 students who show normal development in the 6th and 7th grades. The“Rhythmic Time Perception Scale”developed by the researcher was used to measure the students' rhythmic time perceptions in collecting the data of the research, which was created using the experimental model with pretest-posttest control group. As a result of the research, it was seen that both control and experimental groups showed partial improvement in the experiment consisting of students with normal development. This indicates that the experiment was not successful. Although there is no significant difference, it is seen that the development of the experimental group is at a slightly better level than the control group. As a result of the experiment conducted with gifted and talented students, it was determined that the experimental group was more successful than the control group, especially in terms of Complex Rhythms and Very Complex Rhythms subscales, but there was no significant difference in terms of Short and Simple Rhythms subscale. It was observed that gifted and talented experimental group students learned more easily and fluently than the control group, and achieved higher success.