Adana Müzesi'ndeki bir grup V. - XV. yüzyıl pişmiş toprak kandil
Vth and XVth centuries earthenware candle in Adana Museum
- Tez No: 724724
 - Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN ÜLKÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Sanat Tarihi, Archeology, Museology, Art History
 - Anahtar Kelimeler: Adana Müzesi, Kandil, Seramik, İslami Dönem, Geç Antik Çağ, Adana Museum, Candle, Ceramic, Islamic time, Late Ancient Time
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mersin Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsanlık tarihi içerisinde beynin işlevselliği ile biyolojik saatin çakışmaya başladığı süreçte büyük bir önem taşımaya başlayan ışık – aydınlatma günümüze kadar önemini devam ettirmiş, enerji veya ışık temel ihtiyaçlar listesinde yerini almıştır. Homo Erectus'un ateşi kontrol altına almasıyla ateş, beslenmenin yanı sıra güneşin batışı sonrası karanlık saatlerde beynin işlevselliğinde veya ihtiyaçların karşılanmasında aydınlatma aracı olarak da kullanılmıştır. Aydınlatma araçları ise dönem teknolojileri paralelinde form – şekil değiştirmiş olsa da niteliği hep aynı kalmıştır. Beşeri yaşam kullanımında görülen aydınlatma araçlarından biri olan pişmiş toprak kandillerin aydınlatmada temel amacı karşıladığı görülmektedir. Bu amaç doğrultusunda uzun bir tarihi süreçte kullanımı görülen pişmiş toprak kandiller, öncelikle mum kullanımının yaygınlaşması daha sonra da elektriğin icadına kadar kullanımını kısmen sürdürmüştür. Bu etkenlerle dönemin sosyal yaşamını, alışkanlıklarını, kültürel değerlerini ve iklimsel etkilerle şekillenen fiziki yapısını üzerine yansıtan kandiller günümüzde araştırma konusu olmayı başarmıştır. Aynı zamanda dönemlerin ekonomik ve kültürel etkisi ile çeşitli teknikte, formda ve sanatsal içerikli üretilen kandillerin yanı sıra sadece kullanım amaçlı üretilmiş sade formlu kandiller de yoğun olarak görülmektedir. Siyasi ve ekonomik etkilerle biçim, değer ve sanatsal özellikleri değişkenlik gösteren kandiller genelde Anadolu'da özelde ise Adana Müzesi'nde günlük kullanım araçları içerisinde yerini almaktadır. Bu amaçla Adana Müzesi'nde bulunan pişmiş toprak kandillerin, siyasi hayatın yoğun olduğu ve aynı zamanda ticari yaşamdaki sanatsal etkileşim ile kültürel bir mozaiğin yaşandığı V. – XV. yüzyıl aralığı kandilleri olarak form, teknik, kültürel ve fiziksel özellikleri bakımından incelenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In human history, light/lightning, which began to be crucial in the process where the functionality of brain and the biological clock come to coincide, has so far maintained its importance and taken its part in the list of basic needs of energy and light. Having to be controlled by homo erectus, fire was also used as a lightning tool, apart from that of nourishment, for the functionality of brain and the fulfilment of needs in the dark hours after the sunset. However, although the lightning tools changed their form or shape in accordance with the period technologies, their essence always remained same. Earthenware candles, one of the lightning tools made used of in human life, are observed to meet the main purpose. Earthenware candles, which was seen to be used for a long time to this purpose, continued to be used until firstly the proliferation of candle usage and then the invention of electricity. For these reasons, earthenware candles which project onto themselves the social life, customs, cultural values and physical structure, being shaped by climatic factors, of the period has now succeed in becoming a subject of investigation. Furthermore, because of the economic and cultural impacts of the periods, we also see to a high degree the simpleformed earthenware candles as well as those produced in various technics, forms and arts. Earthenware candles, whose form, value and artistic features vary due to political and economic impacts, take part within the daily usage tools, generally in Anatolia, particularly in Adana Museum. In this study, we aim at analyzing earthenware candles present in Adana Museum as candles belonging to the time between 5th and 15th centuries, in which political life were condensed and at the same time a cultural mosaic with artistic interaction was experienced in commercial life, in terms of form, technic and cultural and physical features.