Pandemi döneminde sağlık çalışanlarının tükenmişliklerinin iş performanslarına etkisi
In the pandemic period healthcare professional burnout impact on job performance
- Tez No: 724725
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Tükenmişlik, İş Performansı, Pandemi, Healthcare Professionals, Burnout, Work Performance, Pandemic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
2019 Mart ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs pandemisi, sağlık çalışanları başta olmak üzere birçok kamu ve özel sektör çalışanlarını etkisi altına almıştır. Virüs ile karşı karşıya gelen sağlık çalışanları birçok alanda risk altında bulunmaktadır. Bu risklerin yarattığı stres ortamı ve aşırı iş yükü sağlık çalışanlarına hem fiziksel hem de psikolojik olarak zarar vermektedir. Psikolojik zararlar arasında sağlık çalışanlarında tükenmişlik de bulunmaktadır. Bu araştırma pandemi ile yüz yüze mücadele eden Erciyes Üniversitesi Hastanesinde, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının tükenmişliklerinin iş performanslarına etkşisinin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri nicel araştırma tekniklerinden biri olan anket tekniği ile toplanmış, örneklem ise tesadüfi örneklem yöntemi ile yapılmıştır. Kayseri ilinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde sağlık çalışanı sayısı 3.257 olup çevrimiçi anket formlarına geri dönen kişi sayısı 350'dir. Araştırmada sağlık çalışanlarının tükenmişliklerinin sağlık çalışanlarının iş performanslılarını negatif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The coronavirus pandemic, which has affected the whole world since March 2019, has affected many public and private sector employees, especially healthcare professionals. Healthcare workers facing the virus are at risk in many areas. The stress environment and excessive workload created by these risks harm health workers both physically and psychologically. Among the psychological damages, there is also burnout in health workers. This research was conducted in Erciyes University Hospital, which is struggling with the pandemic face-to-face, to measure the effect of burnout of healthcare workers on work performance during the pandemic period. In the research, the data were collected with the questionnaire technique, which is one of the quantitative research techniques, and the sampling was made with the random sampling method. The number of health workers in Erciyes University Faculty of Medicine Hospitals in Kayseri is 3,257 and the number of people returning to online questionnaires is 350. In the study, it was concluded that the burnout of health workers negatively affects the work performance of health workers.