Te'vîlâtü'l Kur'an'da 'değişim' olgusu
The case of 'change' in Ta'vîlâtu'l Qur'an
  1. Tez No: 724732
  2. Yazar: ASUMAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞADİ EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: değişim, dönüşüm, insan, toplum, Mâturîdî, te'vîl, Change, transformation, human, society, Māturīdī, ta'vīl
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
“Değişim”kavramı, oldukça geniş bir kapsamı olması sebebiyle birçok açıdan incelenebilecek bir kavramdır. Tanımı ve sınırlarını çizmek oldukça zordur. Bireye ve topluma etkileri; tarihi bir gerçekliği ifade etmesi gibi özellikleri, her dönemde güncel bir konu olmasını sağlamıştır. Kur'an-ı Kerim'de de“değişimi”bireysel ve toplumsal yönüyle vurgulayan kavramlar ve anlatımlar mevcuttur. Ra'd Suresi, 13/11 ve Enfâl Suresi, 8/53. ayetlerin özellikle toplumsal değişimle ilgili iki hususi ayet olduğu söylenebilir. Tefsir literatürüne bakıldığında değişimle ilgili ayetlerin farklı bağlamlarda incelendiği görülür. Dirayet ağırlıklı bir tefsir anlayışına sahip olan Mâtürîdî de Te'vîlâtü'l Kur'an'da bu meseleyi kendi sistematiği içerisinde yorumlamış, bireyin ve toplumun değişimini“marifet”zemininde ele almıştır.“İrade, makuliyet ve sorumluluk”ölçüsüyle ayetleri tevil eden Mâtürîdî değişimin meydana gelişinde bu ilkeleri önemli bulur.“Mâtürîdî te'vilînde değişim”; kavramlar ve ayet muhtevası ile incelendiğinde müfessirle ilgili bütüncül bir değişim tasavvuru sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of“change”is a concept that can be examined from many angles due to its wide scope. It is extremely hard to draw its definition and boundaries. Effects on person and society; ; Its features such as expressing a historical reality, conduce to a current issue in every era. In the Qur'an, there are concepts and statements that emphasize“change”with is individual and social aspects. It can be said that about Ar-Ra'd 13:11 and Al-Anfal 8:53 are two specific verses specifically related to social change. When the tafseer literature is examined, it is seen that the verses regarding change are examined in different contexts. Māturīdī, who has an understanding of interpretation predominantly in Diraya, interpreted this issue within his own systematic in Ta'vîlâtü'l Qur'an, and discussed the change of human and society on the basis of“ingenuity”. Māturīdī, who interpreted the verses with the measure of“will, reasonableness and responsibility”, finds these principles significant in the occurrence of change.“Change in Māturīdī version”; When it is analized with the concepts and the content of the verses, it offers a holistic change about the commentators.