Cisplatinin oluşturduğu sıçan ovaryum hasarında edaravonun koruyucu etkisi
Protective effect of edaravone on cisplatin injury in rat ovary
  1. Tez No: 724744
  2. Yazar: ÖZLEM KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRKAN YAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Cisplatin, edaravon, apoptoz, ovaryum, sıçan, Cisplatin, edaravone, apoptosis, ovarium, rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Cisplatin kanser tedavisinde 30 yıldan daha uzun süreden beri kullanılmaktadır. Bununla birlikte, üreme fonksiyonlarını bozabildiği gösterilmiştir. Bu çalışma cisplatinin neden olduğu ovaryum hasarı üzerinde edaravonun koruyucu etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada toplam 40 adet Wistar albino cinsi dişi sıçan kullanılarak 4 grup oluşturuldu: Grup 1 (kontrol grubu) (n=10); herhangi bir işlem yapılmadı. Grup 2(cisplatin grubu) (n=10); 7,5 mg/kg tek doz cisplatin uygulandı ve herhangi bir işlem uygulanmadı. Grup 3 (edaravon grubu) (n=10); 1mg/kg edaravon tek doz uygulandı ve herhangi bir işlem uygulanmadı. Grup 4 (cisplatin+ edaravon grubu) (n=10); 7,5 mg/kg. tek doz cisplatin ile 1mg/kg edaravon uygulandı. 72 saat sonra, tüm gruplarda ovaryumlar cerrahi işlem uygulanarak çıkarıldı. Alınan kan örneklerinde serum malondialdehid (MDA) ve serum nitrik oksit (NO) düzeylerine bakıldı. Ovaryum doku örneklerinde TUNEL yöntemi kullanılarak DNA hasarı ve apoptozis değerlendirildi. Ovaryum doku hasarı Kaspaz-3 ve Kaspaz-8 ile immünohistokimyasal boyama yapılarak değerlendirildi. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, cisplatinin ovaryumda yapmış olduğu hasarda edaravon koruyucu özellik gösterdi. Serum MDA ve NO düzeyleri cisplatin grubunda diğer gruplardan daha yüksekti. Histopatolojik doku hasarı cisplatin grubunda diğer gruplara göre daha yüksekti. Benzer şekilde, DNA hasarı ve apoptozis cisplatin grubunda gruplardan daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Kaspaz-3 ve Kaspaz-8 ile yapılan immünohistokimyasal boyamada ise cisplatin grubunda immün aktivite gösteren hücre yoğunluğu fazlayken cisplatin+ edaravon grubunda azalmıştı. Sonuç olarak, edaravon ovaryumda cisplatin hasarının önlenmesi ve kısa süreli tedavisinde etkili gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Cisplatin has been utilized for cancer treatment for more than thirty years. However it has been shown that, it might deteriorate reproductive functions. This study was aimed to evaluate the protective effect of edaravone on cisplatin induced ovarian injury. A total 40 female Wistar–Albino rats were utilized to form four groups: Group 1 (control group) (n=10), no procedure was performed. Group 2 (cisplatin group) (n=10), single dose 7,5 mg/kg cisplatin was administered and no procedure was performed. Group 3 (edaravone group) (n=10), single dose 1 mg/kg edaravone was administered and no procedure was performed. Group 4 (cisplatin+ edaravone group) (n=10), single dose 7.5 mg/kg cisplatin and 1 mg/kg edaravone were administered. 72 hours later, ovaries were surgically extirpated in all groups. Malondialdehyde (MDA) levels and nitric oxide (NO)levels were studied in blood samples. In ovarian tissue samples, DNA damage and apoptosis were assessed by using TUNEL method. Ovarian tissue damage was evaluated by immunohistochemical staining with caspase-3 and caspase-8. According to the findings obtained from the study, edaravone showed protective properties on ovarian damage due to cisplatin. Blood MDA and NO levels were significantly higher in cisplatin group than other groups. Histopathological ovarian tissue damage in the cisplatin group was significantly higher than other groups. Similarly, DNA damage and and apoptosis was higher in cisplatin group and this difference was found to be statistically significant. The immunohistochemical staining which was done by using caspase-3 and caspase-8 was revealed that immun reactive cells were statistically higher in cisplatin group than cisplatin+ edaravone group. In conclusion, edaravone seems to be effective in prevention of ovarian damage and short-term treatment.