Yerel yönetimlerde çevre yönetimi politikalarının, Türkiye, Amerika birleşik devletleri ve Avrupa Birliği'nde karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of environmental management policies of local governments in Turkey, USA and EU
- Tez No: 724752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN HURMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çevre, çevrenin önemi ve sorunları, çevre yönetimi, çevre politikaları, yerel yönetimler, Environment and environmental problems, environmental management and policies, local governments
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünya'da canlı ve cansız varlıklarıyla çevrenin korunması ve çevreyi korumaya yönelik politikaların geliştirilmesi, günümüzde birçok ülkenin çözüm bekleyen ortak sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, çevrenin tanımı, çevrenin önemi, çevre sorunları sonucunda meydana gelen kirlenmeler, çevre yönetimleri, çevre politikaları ve yerel yönetimlerin açıklayıcı tanımları ışığında; Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye'de yerel yönetimlerin çevre yönetimi, politikaları ve çevrenin korunması için örgütlenmenin gelişimi üzerinde durulmuştur. Çevre politikaları belirlenerek, yerel yönetimlerin hizmetleri, örgüt yapıları açısından karşılaştırılmaları ve örnek uygulamaları incelenerek, Türkiye için çevre yönetimi ve politikalarının uygulayıcı açıklamaları yapılmıştır. Türkiye'de çevre politikası, çevre yönetimi, planlaması ve uygulanmasında ortaya çıkan sorunların giderilmesinde ekonomik, hukuksal, kurumsal, idari eksikliklerin giderilmesi, uygun politikaların geliştirilmesi ve yeni düzenlemelerin yapılması ile mümkün olacaktır. ABD, AB ve Türkiye'de farklılık gösteren ülke yönetim şekilleri yerel yönetimlerin yapılarında ve işleyişlerinde de farklılıklar oluşmasına neden olmaktadır. Yerel yönetimleri sınıflandırırken, AB ve Amerikan sistemi ile Türk sistemi arasında tam bir karşılaştırma yapmak ve yerel yönetim birimlerini birbirleri ile eşleştirmek mümkün olmamaktadır. ABD Federal yapısı ile Almanya Federal yapıları arasında da birçok farklılıklar bulunurken, Federal yapı sistemindeki yerel yönetimler ile Türkiye'deki yerel yönetimler arasında tam bir benzerlik göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, protection of the environment with the living and non-living organisms on Earth and developing policies to protect the environment are the common burning issues of several countries. In the scope of this study, the development of environmental management and organization for environmental protection in local governments of Turkey, European Union Countries and the USA are emphasized under the light of the explanatory definitions of the environment, environmental problems and consequential pollution, environmental policies, local governments and environmental managements. Environmental policies are determined; services of local governments, comparisons of local governments in terms of organizational structures and sample applications are investigated. Description of environmental management and policies for Turkey is examined. In Turkey, it will be possible to eliminate the problems that arise in environmental policy, environmental management, planning and implementation, by eliminating economic, legal, institutional and administrative deficiencies, developing appropriate policies and making new regulations. Different country management styles in the USA, EU and Turkey also cause differences in the structures and functioning of local governments. While classifying local governments, it is not possible to make a full comparison between the EU and American system and the Turkish system and to match local government units with each other. While there are many differences between the US Federal structure and the German Federal structures, there is no complete similarity between the local governments in the Federal structure system and the local governments in Turkey.