Manuel terapi uygulanan ve uygulanmayan kronik bel ağrılı hastalarda öz bakım davranışı ile günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi
Chronic with and without manual therapy daily with self-care behavior in patients with lack pain assessment of life activities
- Tez No: 724848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ÖZÜNLÜ PEKYAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, kronik bel ağrısı, öz bakım, günlük yaşam aktiviteleri, Pain, chronic low back pain, self-care, activities of daily living
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışmamızda kronik bel ağrısı olan hastalarda manuel tedavinin öz bakım davranışı ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkinliği araştırılması amaçlandı. Çalışmada kronik bel ağrısı olan kişiler rastgele yöntem ile iki gruba ayrılmış olup, her grupta 24 kişi bulunmaktadır. Tedavi grubunda (kadın:13 erkek:11) yer alan kişilere 3 hafta, haftada 2 gün 1'er saatlik manuel tedavi uygulamaları yapıldı. Kontrol grubunda (kadın:14 erkek:10) ise herhangi bir uygulama olmaksızın; ilk değerlendirme ve 3 hafta sonra son değerlendirmeleri yapılmış ve çalışma sonrasında tedaviye gelmek isteyen bireyler tedaviye alınmıştır. Bireylerin özbakım davranışları; Öz Bakım Gücü Ölçeği ve günlük yaşam aktiviteleri ise Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği ile değerlendirildi. Değerlendirmeler tedavi programı öncesi ve sonrasında yapıldı. Manuel tedavi grubunun günlük yaşam aktivite değerlendirmeleri sonucunda tedavi öncesi ve sonrasına göre farklılık bulunamadı; öz bakım davranışları üzerine ise etkili olduğu gösterildi (p0,05). Her iki grubun başlangıç ve 3 hafta sonraki değerlendirmeleri farkına bakıldığında; manuel tedavi grubuna uygulanan manuel tekniklerin günlük yaşam aktivitelerine olumlu etkisi olmuştur. Kronik bel ağrılı kişilerde 3 haftalık manuel tedavi uygulamalarıyla kişilerin öz bakım davranışlarında iyileşme olacağı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was aimed to investigate the effectiveness of manual therapy on self-care behavior and activities of daily living in patients with chronic low back pain. In the study, people with chronic low back pain were randomly divided into two groups, and there were 24 people in each group. Individuals in the treatment group (female:13 men:11) were given 1 hour of manual therapy for 3 weeks, 2 days a week. In the control group (female:14 men:10) without any application; initial assessment and final assessment 8 weeks later were taken. Self-care behaviors of individuals; Self-Care Scale and activities of daily living; It was assessed with the Katz Activities of Daily Living Scale. Evaluations were made before and after the training program. As a result of the daily living activity evaluations of the treatment group, no difference was found between before and after treatment; It has been shown to be effective on self-care behaviors. When the daily living activity and self-care levels of the control group were examined before and after the treatment, no difference was found. Considering the difference in the initial and 3 weeks later evaluations of both groups; Manual techniques applied to the manual therapy group had a positive effect on activities of daily living. It has been shown that individuals with chronic low back pain will improve their self-care behaviors with 3-week manual therapy.