Disiplinlerarası öğrenci kitlesi için etkileşimli tasarım dersine yönelik bir eylem araştırması
Action research on interactive design course for interdisciplinary student audience
  1. Tez No: 724984
  2. Yazar: FİGEN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. METİN İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası yaklaşım, Etkileşimli tasarım, Görsel iletişim, Interdisciplinary approach, Interactive design, Visual communication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknoloji, bilgiye ulaşmaya çalışan bireyin kendisini sürekli güncellemesini ve bunu yaşamı boyunca sürdürmesini zorunlu hâle getirmektedir. Bu hızlı gelişim içinde her şeyi bilmek yerine, nasıl ulaşılacağını bilen, farklı disiplinler ile etkileşim kuran bireyler yetiştirmek önem kazanmaktadır. Bu bağlamda araştırma konusunu farklı disiplinlerden üniversite öğrencilerinin katılabileceği, öğrencilerin bugüne kadar öğrendiği teorik ve pratik bilgi ve becerilerini yenilikçi ürün fikirlerine dönüştürebileceği eğitim ortamı sunmayı amaçlayan etkileşimli tasarım ders önerisi oluşturmaktadır. Eylem araştırması yöntemi kullanılan çalışmada seçmeli ders kapsamında bir araya getirilen disiplinlerarası öğrenci kitlesinin var olan bilgilerini farklı disiplinlerle sentezleyerek elde ettiği bilgiyi etkileşimli tasarım sürecine katması amaçlanmıştır. Bu tasarım sürecinde farklı disiplinlerin karşılıklı etkileşimlerinin gözlemlendiği araştırmanın katılımcılarını, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü ve Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'n de dersi seçen 18 öğrenci ve ders yürütücüsü oluşturmaktadır. 14 haftalık ders sürecini kapsayan araştırmada, veri toplama aracı olarak derse ilişkin kişisel bilgi formu, öğrenci günlükleri, araştırmacı günlüğü, öğrenci çalışmaları, yarı yapılandırılmış görüşmeler, tematik analiz yöntemi ile yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's rapidly-advancing technology makes it obligatory for individuals, who try to access information, to update themselves throughout their lives. As part of this fast advancement, it gains importance to raise individuals who know how to access information - instead of knowing everything- and interact with other disciplines. Within this context, the research subject is Interactive Design course proposal with the aim of creating an educational environment, where university students from different disciplines can participate and transform the theoretical and practical information and skills they have acquired so far into innovative product ideas. This study using action research method aims to ensure that the interdisciplinary student audience, which has come together for an elective course, blends the information they have synthesized with different disciplines into the interactive design process. 18 students of Kütahya Dumlupınar University Faculty of Fine Arts-Department of Visual Communication Design, Faculty of Engineering-Department of Electrical and Electronics Engineering and Faculty of Education-Department of Turkish Education that elected the course in 2017-2018 academic year and a course coordinator constitute the participants of the research for observing interactions of different disciplines in this design process. Data collection tools of the research that covered 14 weeks of classes were personal information form for the course, students' logs, researcher's log, students' studies and semi- structured interviews.