Mesleki eğitim merkezlerinde istihdamın öğretmen ve eğitim yöneticisi görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of employment in vocational training centers according to the opinions of teachers and education manager
- Tez No: 725005
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vocational Training, Vocational Training Center, Employs, İntermediate Element
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Mesleki eğitimin önemi son yıllarda artmış olmakla birlikte, yaşanan teknolojik gelişimler ve değişimler iş gücü piyasasında ara eleman ihtiyacının profilini de değiştirmiştir. Günümüz teknolojisini kullanan, mesleki anlamda gerekli yeterliliğe ulaşmış, kendini net bir şekilde ifade edebilen, kendini ve mesleğini sürekli geliştiren ve güncelleyen, teknoloji ile mesleğini harmanlayarak işine aktarabilen bir ara eleman istihdamının gerekli olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı mesleki eğitim merkezlerinde görev yapan öğretmen ve eğitim yöneticilerinin istihdama ilişkin görüşlerini belirlemek ve değerlendirmektir. Araştırma nitel araştırma yönteminin durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Çalışma grubu belirlenirken verilerin çeşitliliği açısından amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ve maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim döneminde İstanbul ilinin Şişli ilçesine bağlı bir mesleki eğitim merkezinde görev yapmakta olan öğretmenler ve eğitim yöneticileri ile yapılan görüşmelerle yürütülmüştür. Araştırma kapsamında çalışma grubu 7 meslek öğretmeni ve 4 eğitim yöneticisi olmak üzere 11 katılımcıdan oluşmaktadır. Verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, görüşmeler sonucunda elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. İstihdam olgusunun araştırıldığı bu çalışmada katılımcıların çoğunluğu mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilerin istihdam edildiğini fakat mesleki eğitim sisteminde ve mesleki eğitim merkezi ile iş piyasası arasında bir kopukluk olduğunu buna istinaden ihtiyaçlar doğrultusunda öğrencilerin yerleştirilmesinde ve işe devamında sıkıntılar yaşandığı ortaya çıkmıştır. İşletmelerde çırak öğrencilerden sorumlu olan usta öğreticilerin, öğrencilerin eğitimine, sosyal ve kişisel haklarına önem vermediği de araştırma sonucunda tespit edilmiştir. Anahtar Kelimler: Mesleki Eğitim, Mesleki Eğitim Merkezi, İstihdam, Ara Eleman
Özet (Çeviri)
Although the importance of vocational education has increased in recent years, technological developments and changes have also changed the profile of the need for intermediate staff in the labor market. Using today's technology, reaching the necessary professional competence, expressing herself clearly, constantly improving and updating herself and his profession, it is seen that the employment of an intermediate staff who can blend technology and his profession and transfer it to his work is necessary. The main purpose of this study is to determine and evaluate the views of teachers and education administrators working in vocational education centers on employment. The research was carried out with the case study pattern of the qualitative research method. While determining the study group, criterion sampling and maximum variation sampling, which are purposeful sampling methods, were used in terms of the diversity of the data. The research was carried out with interviews with teachers and education administrators working in a vocational training center in Şişli district of Istanbul province in the 2021-2022 academic year. Within the scope of the research, the study group consists of 11 participants, 7 vocational teachers and 4 education administrators. Semi-structured interview technique was used to collect the data, and the data obtained as a result of the interviews were analyzed by content analysis technique. In this study, in which the employment phenomenon was investigated, it was revealed that the majority of the participants were employed in vocational education centers, but there was a disconnection in the vocational education system, between the vocational education center and the labor market, and there were problems in the placement of students in line with the needs and their continuation to work. It has also been determined as a result of the research that the master instructors, who are responsible for the apprentice students in the enterprises, do not give importance to the education of the students and their social and personal rights.