Osmanlı'da batılılaşma dönemi sanat ve sanat eğitimi
First reflections of the westernization period on Ottoman art and the emergence of Turkish painting art
  1. Tez No: 725115
  2. Yazar: İPEK SUZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY İNAM KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Batılılaşma Dönemi, Türk Resim Sanatı, Minyatür, Eğitim Kurumları, Westernization Period, Turkish Painting Art, Miniature, Educational Institutions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Türk resminde Batılılaşmanın ilk basamağı Fatih Sultan Mehmet Döneminde görülmüş, saraya Batılı ressamlar davet edilmiş ancak dönemin mevcut şartlarından dolayı fazla ilerlemeden sonlanmıştır. Batılılaşma anlamında en büyük adımlardan biri de Lale Devrinde atılmıştır. Bu evreden sonra klasik Türk resim sanatının perspektiften uzak, iki boyutlu ve geleneklere bağlı kalarak ortaya çıkarılan minyatürleri arka planda bırakılmış ve günümüz resim sanatının ilk adımları atılmıştır. Bu dönemde eğitim kurumlarında yapılan yenilikler, toplumsal inkılaba zemin oluşturan ve dolayısıyla etki alanı zaman içerisinde belirginlik kazanan teşebbüsler de söz konusu olmuştur. Osmanlının Batılı anlamda eğitim veren kurumlarının sayısı hızla çoğalarak, resim derslerinin eğitim kurumlarına girmesiyle dönemin önde gelen askeri ve idari sorunlarının tamamlayıcı bir parçası da olmuştur. Söz konusu dersler, eğitim kurumlarında yetişen öğrencilerin sanat eğitimiyle bağlantı kurmalarını sağlanmış bahsi geçen okullarda yetişen bir kesim ''Asker Ressamlar'' olarak Türk Resim tarihine de geçmiştir. 2. Abdülhamid Döneminde hayata geçirilen Sanayi Nefise Mektebi günümüz sanat eğitiminin kurumsallaşmasını sağlayarak, sanatla uygulayıcı olarak ilgilenen bir kesimin yetişmesini sağlamıştır. Bu sayede toplum nezdinde de resim eğitiminin tanınırlığı artmış, katlanarak ilerleyerek aynı özgün zenginliğini korumuştur. Osmanlı İmparatorluğunun Batılılaşma Döneminde özellikle sanat eğitimine verilen önem ve sanatçıların desteklenmesi sonucu, siyasi ve sosyal alanlarda önemli gelişmelerin yaşanması da sağlanmıştır. Bu dönemde Batı kökenli bazı felsefi ve sanat akımları da benimsenmiştir. Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi kültürel değerlerinin yok olmasına sebebiyet vermemiş aksine günümüz sanat eğitiminin şekillenmesine de olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish painting, the first step of Westemization was seen during the reign of Fatih Sultan Mehmet, and Westem painters were invited to the palace however, due to the current conditions of the period, it ended without much progress. After this stage, miniatures of classical Turkish painting art, which were created out of perspective, as two-dimensional and with an adherence to traditions, were left in the background and the first steps of today's painting art were taken. During this period, there were innovations in educational institutions, initiatives thah formed the basis for social revolution and therefore whose domain became apparent over time. With the rapid increase in the number of institutions of the Ottoman Empire providing education in the Westem sense and the introduction of painting courses into educational institutions, it also became a complementary part of the leading military and administrative problems of the period. These courses have enabled students who have grown up in educational institutions to connect with art education, likewise, a number of people who grew up in the schools mentioned also made their way into Turkish painting history as ''Military Painters''. The Fine Arts Academy (Sanayi Nefise Mektebi) established during the reign of Abdulhamid II, enabled the education of a community that is interested in art as a practitioner by institutionalizing today's art education. In this way, the recognition of painting education increased in the eyes of society and maintained its same original richness by advancing exponentially. During the Westemization of the Ottoman Empire, especially as a result of the importance given to art education and the support of artists, significant developments in political and social fields were also achieved. During this period, some philosophical and art movements of Westem origin were also achieved. During this period, some philosophical and art movements of Westem origin were also adopted. During this period, some philosophical and art movements of Westem origin were also adopted. This situation did not destroy the cultural values of the Ottoman Empire but rather alowed today's art education to take shape.