Çocukluk çağında ruhsal travma yaşayan genç yetişkin kadınların, yeme davranışları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişki
The relationship between eating behaviors and resilience of young adult women WHO experienced childhood psychological trauma
- Tez No: 725212
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, dışsal yeme, duygusal yeme, kısıtlayıcı yeme, psikolojik sağlamlık, yeme davranışları, Childhood traumas, eating behaviors, emotional eating, external eating, resilience, restrained eating
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda çocukluk çağı travmaları ve buna bağlı olarak neden olabilecekleri psikopatolojilerin araştırılmasına yönelik ilgi artmaktadır. Yeme bozukluklarını oluşturan nedenler ve sonuçları hala araştırılmaktadır ve özellikle psikolojik travma ile olan ilişkisi hala tam olarak çözülememiştir. İnsanların yaşadığı çocukluk çağı travmalarının kişilerin psikolojik sağlamlıkları üzerindeki etkisi ve olumsuz yaşantıların etkisinden kurtularak iyileşmelerini sağlayan kişilik özellikleri psikolojinin önemli bir araştırma konusudur. Bu tez çalışması genç yetişkin kadınların çocukluk çağı travma geçmişlerinin yeme davranışları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. 371 kadın katılımcının katıldığı bu araştırmada veriler çevrimiçi olarak toplanmıştır. Sosyodemografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Hollanda Yeme Davranışı Anketi ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği değerlendirme araçları olarak kullanılmıştır. Çalışmaya 18-25 yaş aralığındaki genç yetişkin kadınlar dahil edilmiştir. Bütün katılımcılardan gönüllü onamları alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre çocukluk çağı travmaları ile yeme davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Özellikle genç yetişkin kadınların duygusal yeme davranışları ile çocukluk çağı travmaları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Genç yetişkin kadınların çocukluk çağı travmaları ile psikolojik sağlamlıkları arasında negatif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Yeme davranışları ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiye bakıldığında ise yalnızca dışsal yeme puanları arttığında psikolojik sağlamlık puanın düştüğüne dair bir ilişki bulunmuştur. Bu araştırmaya katılan genç yetişkin kadınlardan elde edilen bulgular çocukluk döneminde çeşitli travmalar yaşayan kişilerin özellikle duygusal yeme ve kısıtlayıcı yeme gibi olumsuz başa çıkma yöntemlerini kullandığına işaret etmektedir. Ayrıca çocukluk çağı travmalarının psikolojik sağlamlığı olumsuz yönde etkilediğine dair bulgularımız vardır. Elde edilen bulgularımız ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been an increasing interest in researching childhood traumas and the psychopathologies they may cause. The causes and consequences of eating disorders are still being researched and its relation to psychological trauma is still not fully resolved. The effects of childhood traumas experienced by people on their resilience and personality traits that enable them to recover from the effects of negative experiences are significant research areas in Psychology. Therefore, this study was conducted to investigate the relationship between childhood traumas, eating behaviors and resilience experienced by young adult women. This thesis examines the relationship between the childhood trauma experience of young adult women, their eating behavior and their resilience. In total 371 female participants participated via online means in this study. Sociodemographic Information Form, Childhood Trauma Scale, the Dutch Eating Behavior Questionnaire and Brief Psychological Resilience Scale were used as assessment tools. Young adult women aged 18-25 were included in the study. Voluntary consent was obtained from all participants. According to the results of the study, a significant relationship was discovered between childhood traumas and eating behaviors. In particular, a significant relationship has been found between emotional eating behaviors of young adult women and their childhood traumas. It has been determined that there is a negative relationship between childhood traumas and resilience of young adult women. When examining the relationship between eating behaviors and resilience, it was found that only when external eating scores increased, the resilience score decreased. Findings obtained from young adult women participating in this study indicate that people who experienced various traumas during their childhood use negative coping methods such as emotional eating and restrictive eating. In addition, data shows that childhood traumas affect resilience negatively. The findings have been discussed in the light of the relevant literature.