Aşı karşıtlığına iletişimsel bir yaklaşım: Türkiye'de aşı karşıtı instagram hesapları örnekleri üzerine bir inceleme
A communicational approach to anti vaccination: An analysis of anti-vaccine account examples in Turkey
- Tez No: 725375
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: sağlık iletişimi, kamu sağlığı, aşı karşıtlığı, COVID-19 pandemisi, post-truh, health communication, public health, anti-vaccine, COVID-19 pandemic, post-truth
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Yeni iletişim teknolojilerinin özellikle Web 2.0'ın kamulara sunmuş olduğu içerik üreticiliği rolü ve sağlık alanında yaşanan paradigma kaymasıyla birlikte, bilim ve otoritenin meşruiyetini sorgulayan postmodern sağlık paradigması ön plana çıkmış ve bu durum sosyal ağlarda bireylerin kendilerini birer“uzman”olarak sunmalarına olanak tanımıştır. Her bireyin içerik üreticisi olduğu sosyal medya bağlamında“yanlış bilgi”bilmenin farklı bir yolu olarak ele alınmıştır. Ülkemizde 2010 yılında karşılaşılan, COVID-19 pandemisi ile sosyal medyada daha fazla görünür olan aşı karşıtlığı, kamu sağlığını tehdit etmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Instagram uygulamasında aktif olarak paylaşım yapan ve tez araştırması için seçilen _dobraanne_, yeminlianne, isuda, vitamingiller.hq ve ehli_tahkik_anne isimli aşı karşıtı hesaplar, tematik analiz yöntemiyle ele alınmıştır. Söz konusu hesapların pandemi öncesi ve pandemi dönemi (2018-2019/2019-2020) yaptıkları iki yıllık paylaşımlarında aşı karşıtlığı konusunu ne şekilde ele aldıkları bu tez çalışmasının tartışma konusunu oluşturmaktadır. Araştırma soruları etrafında, tez çalışmasının bulgularında dört kategori ön plana çıkmıştır ve bunların; aşı karşıtlarının kendilerini tanımlama ve tanıtma biçimleri, aşı karşıtı olma gerekçeleri, ikna etme taktikleri ve koronavirüs söylemleri'nin olduğu görülmüştür. Söz konusu dört kategorinin temaları da incelendiğinde, Türkiye'de aşı karşıtlığının makro anlamda“güvensizlik”kavramı üzerine kurulu olduğu anlaşılmıştır. Farklı bir ifadeyle Türkiye'de aşı karşıtlarının sağlık otoritelerine ve tüm aşı içeriklerine karşı güvensizlik içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Bu bağlamda tez çalışması, aşı karşıtlarının hakikat sonrası ortamda birer yankı odası oluşturarak karşıtlık konusundaki“bilgi”lerini nasıl yeniden ürettiklerini ve yaygın aşı karşıtı taktikleri nasıl kullandıklarını anlayarak, sağlık iletişimi konusunda kamu sağlığı adına bir eylem önerisi sunmayı amaçlamaktadır. Kata'nın (2012) da vurguladığı gibi ötekileştiren bir dilden kaçınarak taraf ya da karşıt olmaktan ziyade kamu sağlığının geliştirilebilmesi için yaygın aşı karşıtı taktiklerin/tekniklerin farkındalığını arttırmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
New communication technologies and especially Web 2.0 have provided people with the opportunity to become content producers. In addition, with the paradigm shift in the field of health, the postmodern health paradigm, which questions the legitimacy of science and authority, has come to the fore and individuals have started to act as“experts”in social networks. Now, producing“false information”in social media, where every individual is a content producer, is called“expertise”. Anti-vaccination, which became more visible on social media after the COVID-19 pandemic in Turkey in 2010, is of great importance in as it is posing a great threat to public health. The anti-vaccine accounts named _dobraanne_, yeminlianne, isuda, vitamingiller.hq and ehli_tahkik_anne, which are actively posting in Instagram application, have been selected for the current thesis research and were subjected to thematic analysis method. How these accounts deal with the issue of anti-vaccination in their two-year pre-pandemic and pandemic period (2018- 2019/2019-2020) posts is the subject of discussion in this thesis. Within the scope of the research questions and in the light of the study findings, four category came to the fore, and it was seen that these are the ways of defining and introducing themselves, the reasons for being anti-vaccine, persuasion tactics and coronavirus discourses. Upon examining the themes of these four category, it has become clear that the antivaccination movement in Turkey is based on the concept of“insecurity”in the macro sense. In other words, it is possible to say that anti-vaccine advocates in Turkey are distrustful of health authorities and all vaccine contents. In this context, the main goal of this current thesis study is to present an action proposal on behalf of public health on health communication by understanding how vaccine opponents reproduce their“knowledge”on opposition by creating an echo chamber in a post-truth environment and how they use common anti-vaccine tactics. As already emphasized by Kata (2012), the important thing is to avoid being a side or an opponent by refraining from using an alienating language. Rather, it is necessary to raise awareness of common anti-vaccine tactics/techniques to improve public health.