Primer dismenore sıklığı ve bilişsel çarpıtmalarla ilişkisi
Prevention of primary dysmenoreh in HİGH school students and its relationship with cognitive distortions
- Tez No: 725435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM NEMMEZİ KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dismenore, Öğrenci, Bilişsel çarpıtma, Lise, Dysmenorrhea, Student, Cognitive distortion, High school
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Primer dismenore adölesan dönemde çok sık rastlanan ve psikososyal etkileri çok fazla olan bir sağlık sorunudur. Buna rağmen primer dismenorenin adolesanlarda sıklığını araştıran çalışma sayısı kısıtlıdır ve yapılan çalışmalar daha çok genç erişkin kadınlara yoğunlaşmıştır. Bu nedenle bu çalışmada lise öğrencilerinde primer dismenore sıklığını ve primer dismenorenin bilişsel çarpıtmalarla olan ilişkisini belirlemek amaçlandı. Kesitsel-tanımlayıcı tarzda yapılan bu çalışma Sivas il merkezindeki resmi ve özel liselerde öğrenim gören 648 kız öğrenci üzerinde yürütüldü. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Menstruasyon Belirti Ölçeği ve Çocukların Otomatik Düşünceleri Ölçeğinden oluşan anketler yüz yüze görüşme ile uygulandı. Araştırmamızın sonucunda çalışma grubumuzda primer dismenore prevelansı %75,6 olarak belirlendi. Öğrencilerin %69,2'sinin dismenore için hiç sağlık kuruluşuna başvurmadığı ve dismenore ile çoğunlukla kendi yöntemleriyle başa çıkmaya çalıştığı görüldü. Katılımcıların Menstruasyon Belirti Ölçeği puanlarına göre orta düzeyde menstrual semptom yaşadıkları ve dismenore ile baş etme alt boyut puanlarının daha düşük olduğu saptandı. Her gün çay veya kahve tüketenlerde dismenore sıklığının daha yüksek olduğu saptandı. Menstrual siklusu düzensiz olanlarda, menarş yaşı küçük olanlarda ve mentruasyon süresi uzun olanlarda dismenore sıklığının daha yüksek olduğu görüldü. Çocukların Otomatik Düşünceleri Ölçek puanlarına göre ise ölçek toplam puanı, fiziksel tehdit ve kişisel başarısızlık alt boyut puanları yüksek olanlarda dismenore sıklığının daha fazla olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Primary dysmenorrhea is a very common health problem in adolescence and has many psychosocial effects. However, the number of studies investigating the frequency of primary dysmenorrhea in adolescents is limited, and the studies focused mostly on young adult women. Therefore, in this study, it was aimed to determine the frequency of primary dysmenorrhea and the relationship between primary dysmenorrhea and cognitive distortions in high school students. This cross-sectional-descriptive study was conducted on 648 female students studying in public and private high schools in Sivas city center. Questionnaires consisting of Personal Information Form, Menstruation Symptom Scale and Children's Automatic Thoughts Scale were administered to the participants through face-to-face interviews. As a result of our research, the prevalence of primary dysmenorrhea in our study group was determined as 75.6%. It was observed that 69.2% of the students never applied to a health institution for dysmenorrhea and mostly tried to cope with dysmenorrhea in their own way. It was determined that the participants experienced moderate menstrual symptoms compared to the Menstruation Symptom Scale scores and the sub-dimension scores of coping with dysmenorrhea were lower. It was determined that the frequency of dysmenorrhea was higher in those who consumed tea or coffee every day. It was observed that the frequency of dysmenorrhea was higher in those with irregular menstrual cycles, those with a younger age at menarche and those with a long period of menstruation. According to the Automatic Thoughts Scale scores of the children, the frequency of dysmenorrhea was found to be higher in those who had high scores in the total scale, physical threat and personal failure sub-dimensions.