Çocukluk çağı travmaları, algılanan sosyal destek ve evlilik doyumu ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship among childhood traumas, perceived social support, marital satisfaction and psychological resilience
- Tez No: 725551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Algılanan Sosyal Destek, Evlilik Doyumu, Psikolojik Dayanıklılık, Childhood Traumas, Marital Satisfaction, Perceived Social Support, Resilience
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, erişkin bireylerin çocukluk çağı travmaları, algılanan sosyal destek, evlilik doyumu ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada; Sosyodemografik Bilgi Formu, Evlilik Doyum Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Yetişkin Dayanıklılık Ölçeği kullanılmış ve COVID 19 pandemi koşullarından kaynaklı olarak çevrimiçi ortamda katılımcılara uygulanmış ve 513 kişiye ulaşılmıştır. Araştırma sonucuna göre, psikolojik dayanıklılık düzeyinin gelir düzeyi ve evlenme sayısı bakımından anlamlı farklılaştığı belirlenmiştir. Psikolojik dayanıklılığın, çocukluk çağı travmaları toplam puanı, fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, fiziksel ihmal ve duygusal ihmal düzeyleriyle negatif yönlü ve anlamlı ilişkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, psikolojik dayanıklılık ile algılanan sosyal destek toplam puanı, aileden, arkadaştan ve özel birinden algılanan sosyal destek alt boyutları ve evlilik doyumu toplam puanı arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Evlilik doyumu, algılanan sosyal destek aile, arkadaş ve özel biri alt boyutları psikolojik dayanıklılığı pozitif yönlü yordarken; duygusal ihmal ve duygusal istismar alt boyutları ve çocukluk çağı travmaları toplam puanı psikolojik dayanıklılığı negatif yönlü ve anlamlı düzeyde yordamaktadır. Algılanan sosyal destek ve evlilik doyumu, çocukluk çağı travmalarının psikolojik dayanıklılık düzeyine etkisinde azaltıcı bir aracı rolü olduğu saptanmıştır. Bulgular, psikolojik dayanıklılık açısından koruyucu ve risk faktörü oluşturabilecek faktörlerin değerlendirilmesine katkı sunabilecek ölçüde anlamlı bulunmuştur. Araştırmanın gelecek çalışmalara yarar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between childhood traumas, perceived social support levels, marital satisfaction and psychological resilience levels of adult individuals was examined. 513 adult individuals participated. Sociodemographic Information Form, Marriage Satisfaction Scale, Childhood Trauma Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Adult Resilience Scale were administered. The questionnaires were distributed to the participants online due to the COVID 19 pandemic conditions. The psychological resilience scores differ significantly in terms of income level and the number of marriages. It has been determined that psychological resilience has a negative and significant relationship with the total score of childhood traumas, physical abuse, emotional abuse, sexual abuse, physical neglect and emotional neglect. It was concluded that there is a positive and significant relationship between psychological resilience and the total score of perceived social support, perceived social support from family, perceived social support from friends, perceived social support from a special person and total score of marital satisfaction. Marital satisfaction, perceived social support, family, friend and special someone sub-scales positively predict resilience levels. Emotional neglect and emotional abuse sub-scales and childhood traumas total score predicted resilience negatively and significantly. Perceived social support and marital satisfaction levels were found to have a mediating role in reducing the effects of childhood traumas on the level of resilience. The results were found to be significant enough to contribute to the evaluation of protective and risk factors in terms of psychological resilience. It is thought that the research will benefit future studies.