Siber zorbalık ve siber mağduriyet ile çocukluk çağı travmaları ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişki
The relationship between cyber-bullying/cyber-victimization childhood traumas and perceived social support
  1. Tez No: 478808
  2. Yazar: MEHTAP FEYZA GÖKALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. ERDİNÇ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Siber zorbalık mağduriyet, çocukluk çağı travmaları, sosyal destek algısı, Cyber Bullying, Cyber Victimization, Childhood Traumas, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı; zorbalığın bir türü olan siber zorbalığın; zorbalığın mağduru veya faili olan kişinin (gençlerin) geçmiş çocukluk yaşantılarıyla ilişkisini ortaya koymak, aynı zamanda bu gençlerin aile ve arkadaşlardan algıladıkları sosyal destek ile internet kullanımı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Nihai amaç, gençlerin ruh sağlığı için internet bağımlılığından uzak kişiler arası etkili iletişimini geliştirmek ve bu amaç için gerekli önlemlerin alınmasına katkıda bulunmaktır. Zorbalık, kasıtlı ve bilinçli olarak bir insana zarar verme davranışı olarak tanımlanırken siber zorbalık ise; bunu sanal ortamda sosyal medya aracılığıyla“mesajlar, e-mail, video veya resim yayınlama, tehdit mesajları vs.”şeklinde zarar verme amacıyla yapmak olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada üniversite öğrencileriyle yüz yüze görüşülmüş ve geçmiş çocukluk çağı travmaları, siber zorbalık ve siber mağduriyet yaşantıları ölçekler aracılığıyla incelenmiş, algıladıkları sosyal destek düzeyi ile bu değişkenler karşılaştırılmıştır. Bu süreçte 50 kız ve 50 erkek olmak üzere toplam 100 üniversite öğrencisine“Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği”,“Siber Zorbalık/Mağduriyet Ölçeği”ve“ Çok Boyutlu Sosyal Destek Ölçeği”ile“Kişisel Bilgi Formu”ve“Bilgilendirilmiş Onam Formu”uygulanmıştır. Ölçekler analiz edildiğinde; sanal ortamda erkek üniversite öğrencilerinin, kız öğrencilere göre istatiksel olarak anlamlı olarak daha fazla siber zorbalık davranışı sergilediği görülmektedir. Araştırmamızda bildirilen çocukluk travmalarından cinsel istismar alt ölçeğinin, siber mağduriyet ölçeği ile anlamlı bir ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Yine üniversite öğrencilerinin çocukluk travmalarından duygusal ihmal ile aileden ve arkadaşlarından algıladıkları sosyal destek düzeyi arasında ters yönde ve anlamlı bir ilişki bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to reveal the relationship between childhood experiences and cyber bullying as a form of bullying, among the people who are victims and perpetrators of cyber bullying, in the same time to investigate the correlation of the social support that these young people received from their families and friends and internet usage. The ultimate goal of this research is to contribute for taking cautions in order to keep away the youth from internet addiction and improve their interpersonal communication skills for their mental health. Bullying is defined as to harm a person in purpose and intended while cyber bullying is doing the same in the cyberspace via social media by“sending sms, emails, videos or photos, threatening messages etc.”in order to give harm. To achieve mentioned aim interviews have been conducted with 50 female and 50 male university students at various ages in order to investigate their childhood trauma histories and cyber bullying victimizations and their perceptions about the social supports level have been compared by applying“Childhood Traumas Scale”,“Cyber Bullying Victimization Scale”,“Multidimensional Perceived Social Support Scale”and“Demographic Information Scale”scales. When gained data has been statistically analyzed it's seen that the male university students are doing bullying more than the female university students. On the other hand it's observed that sexual abuse as a subcategory of childhood traumas is significantly related with cyber victimization. Also there is a negative significant relationship between emotional neglect which is a form of childhood trauma and social support that the university students perceived from their families and friends.