Açık bankacılığın yaygınlaşmasını etkileyen faktörler: Türkiye üzerine bir uygulama
Factors affecting the spread of open banking: An application on Turkey
  1. Tez No: 725604
  2. Yazar: FATİH YEŞİLDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Bankacılık, API, Open Banking, API
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Açık bankacılık temel olarak müşteri verilerinin, müşteri tarafından verilen izin kapsamında, bankalar tarafından üçüncü taraf servis sağlayıcılarla paylaşılması ve servis sağlayıcılar tarafından bu verilerin işlenerek müşterilere yenilikçi ürün ve hizmetler sunulması olarak özetlenmektedir. Açık bankacılık yaklaşımıyla birlikte banka ve müşteri arasındaki hizmet sürecinde üçüncü bir taraf olarak servis sağlayıcı adı verilen finansal teknoloji kuruluşları da yer almaya başlamıştır. Bankacılık sektöründe rekabetin artırılması ve bu sayede müşteriler açısından avantajlı ürün ve hizmetlerin sunulması amacıyla birçok ülkede yasal düzenlemeler ve standartlar belirlenmiştir. Bu düzenlemelerle birlikte ortaya çıkan açık bankacılık uygulamalarında büyük bir artış görülmüştür. Açık bankacılığa yönelik müşteri ilgisi ülkelere ve ülkelerin yapmış oldukları yasal düzenlemelere göre değişkenlik göstermektedir. Açık bankacılığın yapısı gereği ortaya çıkan finansal fayda, zaman tasarrufu, kullanım kolaylığı gibi özellikler müşteri ilgisini artırırken, güvenlik kaygıları, bilgi eksikliği ve mevcut dijital bankacılık uygulamalarının yeterli görülmesi de müşteri ilgisinin azalmasına neden olmaktadır. Çalışma, açık bankacılık uygulamaları kullanımını etkileyen faktörlerin demografik özelliklerle ile ilişkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. Yapılan çalışmayla müşterilerin demografik özelliklerinin açık bankacılık uygulamalarının yaygınlaşmasını olumlu ve olumsuz etkileyen faktörler üzerinde belirleyici olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen çıktılar ışığında açık bankacılık algısını etkileyen faktörler ve etki seviyeleri ile ilgili bir değerlendirme paylaşılmıştır. Bulgulara göre açık bankacılığın yaygınlaşmasını etkileyen faktörler müşterilerin demografik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Open banking is basically summarized as sharing customer data with third-party service providers by banks within the scope of the permission given by the customer to provide innovative products and services to customers by processing this data by service providers. With the open banking approach, financial technology institutions, called service providers, have started to take part as a third party in the service process between the bank and the customer. Legal regulations and standards have been determined in many countries in order to increase competition in the banking sector and thus to offer advantageous products and services for customers. A great increase has been observed in open banking applications that emerged with these regulations. Customer interest in open banking varies according to the countries and the legal regulations. While features such as financial benefits, time savings, and ease of use, which arise due to the nature of open banking, increase customer interest, security concerns, lack of information and the availability of existing digital banking applications cause a decrease in customer interest. The study aimed to reveal the relationship between demographic characteristics and the factors affecting the use of open banking applications. In this study, it has been investigated whether the demographic characteristics of the customers are determinative on the factors that positively and negatively affect the spread of open banking applications. In the light of the obtained results, an evaluation of the factors affecting the perception of open banking and their level of influence was shared. According to the findings, the factors affecting the spread of open banking differ according to the demographic characteristics of the customers.