Anadolu Miyosen Dönem proboscidea faunası
Anatolian Miocene Epoch proboscidea fauna
- Tez No: 725611
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÖZLÜK KIRMIZIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Proboscidea, Miyosen, Anadolu, Paleoekoloji, Paleocoğrafya, Proboscidea, Miocene, Anatolia, Paleoecology, Paleogeography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı, Anadolu'da Miyosen Dönem ile tarihlendirilen Proboscidea takım üyelerine ait fosil kayıtlarının paleontolojik, paleoekolojik ve paleocoğrafik açıdan incelenerek analiz edilmesidir. Anadolu, Afrika kökenli Proboscidea üyelerinin evrimi, çeşitliliği ve diğer kıtalara göçleri konusunda önemli bir konuma sahiptir. Dolayısıyla Anadolu'daki Miyosen Dönem Proboscidea bulgularının cinsleri/türleri, buluntu yerleri, ekolojik ortamları ve stratigrafik yaşları detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada, Anadolu'daki 46 lokalitede Miyosen Dönem Proboscidea takımına ait 4 aile, 11 cins ve 15 tür bulgusuna rastlanmıştır. Bu bulguların yayılımı Anadolu'daki 4 coğrafi bölgede toplanmıştır; Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi. Bu konuda yapılan araştırmalar, Anadolu'daki Miyosen Dönem paleoekolojisinin Proboscidea takımı için elverişli ortamlar sunduğunu göstermektedir. Bu dönem içerisinde Proboscidea üyelerinin Anadolu'da yaşadıkları yerler, subtropikal iklimin hakim olduğu ormanlık, ağaçlık, çalılık, nemli ve su kenarlarına yakın habitatlardır. Elverişli habitatlar, Anadolu'ya özgü 2 Proboscidea türünün de evrimini ortaya koymuştur; Gomphotherium pasalarense ve Choerolophodon anatolicus. Bununla birlikte Proboscidea takımı için Anadolu, Erken Miyosen'den Pleistosen'in sonlarına kadar da önemini korumuştur. Dolayısıyla Anadolu, günümüzde yaşayan 3 Proboscidea türünden birisi olan Elephas maximus'un kökeninde de önemli bir rol oynamıştır. Sonuç olarak bu bölge, diğer memelilerde olduğu gibi Proboscidea üyelerinin evriminde ve çeşitliliğinde de Afrika kıtasından diğer kıtalara önemli bir köprü görevi görmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze and analyze the fossil records belonging to members of the Proboscidea order, dated to the Miocene Period in Anatolia, from the paleontological, paleoecological and paleogeographical aspects. Anatolia has an important position in the evolution, diversity and migration of African-origin Proboscidea members to other continents. Therefore, the genus/species, find locations, ecological environments and stratigraphic ages of the Miocene Period Proboscidea findings in Anatolia were examined in detail. In the study, 4 families, 11 genera and 15 species belonging to the Miocene Period Proboscidea order were found in 46 localities in Anatolia. The spread of these findings is concentrated in 4 geographical regions in Anatolia; Mediterranean Region, Aegean Region, Central Anatolia Region, Marmara Region. Studies on this subject show that the Miocene Period paleoecology in Anatolia offers favorable environments for the order Proboscidea. The places where Proboscidea members lived in Anatolia during this period are forested, wooded, bush, humid and close to water habitats where subtropical climate prevails. Suitable habitats revealed the evolution of 2 Anatolian Proboscidea species; Gomphotherium pasalarense and Choerolophodon anatolicus. However, for the order Proboscidea, Anatolia maintained its importance from the Early Miocene to the end of the Pleistocene. Therefore, Anatolia played an important role in the origin of Elephas maximus, one of the 3 Proboscidea species living today. As a result, this region served as an important bridge from the African continent to other continents in the evolution and diversity of Proboscidea members, as in other mammals.