Afrika'da kimlik temelli çatışmaların analizi: Nijerya'da Boko Haram örneği
Analysis of identity-based conflicts in Africa: The case of Boko Haram in Nigeria
- Tez No: 725675
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Çatışma Analizi, Nijerya, Boko Haram, Identity, Conflict Analysis, Nigeria, Boko Haram
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Afrika'da Kimlik Temelli Çatışmaların Analizi: Nijerya'da Boko Haram Örneği başlıklı bu tez çalışması, Nijerya Hükûmeti ile Boko Haram arasında yaşanan çatışmanın kök ve sebeplerini irdelemiştir. Nijerya'da problemin altında yatan temel nedenler arasında tarihi, coğrafi, sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik gibi unsurlar yer almaktadır. Bu unsurlarda yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir. Çözüm bekleyen bu unsurlardaki sorunların göz ardı ediliyor olması Boko Haram'a günden güne üye kazandırmaktadır. Özellikle son on yılda Boko Haram'a katılımın giderek artıyor olması, Hükûmetin Boko Haram'a yönelik uyguladığı politikanın da revize edilmesinin gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Esas itibariyle yolsuzluk, yüksek enflasyon, genç işsiz oranın yüksek olması, güvenlik güçlerindeki yetersizlik gibi durumlar birçok sorunun çözümlenmesini engellemektedir. Dolayısıyla Boko Haram'dan ziyade kuzeydoğu bölge halklarının Hükûmete olan güvensizliği de önemli bir sorun teşkil etmektedir. Hükûmet ile halklar arasında yaşanan bu güvensizlik sorunu, hem Boko Haram'ı bölgede etkin bir güç haline getirmekte hem de halkların var olan sorunlara yönelik Hükûmetin işlevsiz olduğunu göstermektedir. Tüm bu sorunlardan hareketle Boko Haram bir kimlik çatışmasını ileri sürebilmektedir. Kimlikler üzerinden üye sayısını arttırabilmekte ve faaliyet alanını genişletebilmektedir. Bu noktalardan hareketle çatışma sonrası barış ortamının sağlanabilmesi için Hükûmetin bazı adımlar atması gerekmektedir. Bu adımları Boko Haram'a yönelik değil, önceliği halkın refahına ve güvenine yönelik olmalıdır. Özetle bu tez çalışmasının konusu, Boko Haram sorununu ele alarak Nijerya'da yaşayan farklı kimliklerden halklara yönelik eşit derecede politik kararların uygulanmasını sağlatabilmek ve halkların sürdürülebilir barışa katkısını ortaya koyabilmektir. Bu politik uygulamalarla Boko Haram'ın zayıflayacağını ve zamanla etkisiz hale geleceğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled Analysis of Identity-Based Conflicts in Africa: The Case of Boko Haram in Nigeria, examined the origins and causes of the conflict between the Nigerian Government and Boko Haram. The main reasons underlying the problem in Nigeria include historical, geographical, social, cultural, political and economic factors. The problems experienced in these factors need to be resolved as soon as possible. The fact that the troubles in these factors awaiting a solution are being ignored recruits members for Boko Haram day by day. The increasing participation in Boko Haram particularly in the last ten years has revealed the necessity of revision of the government's policy towards Boko Haram. Essentially, situations such as corruption, high inflation, the high rate of youth unemployment, and inadequacy of the security forces prevent many problems from being resolved. Therefore, rather than Boko Haram, the distrust of the people of the north-eastern region towards the Government is also an important problem. This problem of distrust between the government and the peoples both renders Boko Haram an effective power in the region and shows that the Government is dysfunctional in the existing problems of the peoples. Based on all these problems, Boko Haram can claim an identity conflict. It can increase the number of members through identities, and expand its field of activity. From these points forth, the Government needs to take some steps to ensure a post-conflict peace environment. These steps should not be regarding Boko Haram but should be a priority for the welfare and trust of the people. In summary, the subject of this thesis is, by addressing the Boko Haram problem, to ensure that political decisions are implemented equally for the peoples from different identities living in Nigeria and to demonstrate the contribution of peoples to sustainable peace. It claims that with these political practices, Boko Haram will weaken and become ineffective over time.