Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri ile öğretme motivasyonu düzeylerinin incelenmesi
The investigation of elementary teachers' 21. century skills and teaching motivation levels
- Tez No: 725693
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÇAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, öğretme motivasyonu, sınıf öğretmenleri, 21st century skills, motivation to teach, classroom teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez kapsamında sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri kullanım düzeyleri ile öğretme motivasyonu düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 öğretim yılında Kocaeli ilinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilkokullarda görevli sınıf öğretmeleri oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini oluşturma sürecinde küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Kümeler içerisinden ise seçkisiz örnekleme yöntemlerinden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokullar belirlenmiştir. Belirlenen ilkokullarda görevli sınıf öğretmenleri araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu kapsamda 428 sınıf öğretmenine ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak Orhan Göksün (2016) tarafından geliştirilen“21. yy. Öğreten Becerileri Kullanım Ölçeği”ile Kauffman, Yılmaz Soylu ve Duke (2011) tarafından geliştirilen ve Güzel Candan ile Evin Gencel (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öğretme Motivasyonu Ölçeği (The Motivation to Teach Scale)”ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik bilgilerine ilişkin verileri toplayabilmek için“Kişisel Bilgi Formu”oluşturulmuştur. Örneklemden elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Veri analizinde betimsel istatistikler (frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma), t-testi, ANOVA, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanım düzeylerinin cinsiyet, yaş, mezun olunan alan, lisansüstü eğitim durumları, mesleki kıdem, görev yapılan sınıf seviyesi ve okulun bulunduğu yer değişkenlerine göre farklılık oluşturmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. 21. yüzyıl öğreten becerileri alt boyutlarında da cinsiyet ve yaşa göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ancak mezun olunan alan değişkeninin öğretmenlerin yönetsel becerilerinde, lisansüstü eğitim durumları, görev yapılan sınıf seviyesi ve okulun bulunduğu yer değişkenine öğretmenlerin onamacı becerilerinde, mesleki kıdem ve okulun bulunduğu yer değişkenine göre öğretmenlerin esnek öğretme ve üretimsel becerilerinde anlamlı farklılık oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin öğretme motivasyonu beceri düzeylerinin yaş, mezun olunan alan, lisansüstü eğitim durumları, mesleki kıdem, görev yapılan sınıf seviyesi ve okulun bulunduğu yer değişkenlerine göre anlamlı farklılık oluşturmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte cinsiyet değişkenine göre öğretme motivasyonlarında anlamlı farklılık bulunduğu belirlenmiştir. Öğretme motivasyonu alt boyutlarında da mezun olunan alan, lisansüstü eğitim durumları, mesleki kıdem, görev yapılan sınıf seviyesi ve okulun bulunduğu yere göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Ancak cinsiyet ve yaş değişkeninin öğretmenlerin dışsal motivasyonlarında, yaş değişkeninin aynı zamanda içsel motivasyonlarında anlamlı farklılık oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri kullanım düzeyleri ile öğretme motivasyonları arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı ve düşük düzeyde pozitif olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this srudy is to determine primary school teachers' 21st century Skills use and teaching motivation levels. The methodological approach taken in this study is survey reseach design, which is one of the quantitative research methods. The population of the study consists of classroom teachers working in public schools of the Ministry of National Education in Kocaeli in the 2020-2021 academic year. In the process of creating the sample of the research, the cluster sampling method was used. Among the clusters, primary schools affiliated to the Ministry of National Education were detemined with the simple random sampling method, one of the random sampling methods. Classroom teachers working in the detemined primary schools constitute the sample of the research. In this context, 428 classroom teachers were reached. Developed by Orhan Göksün (2016)“21st Century Teacher Skills Use Scale”and developed by Kauffman, Yılmaz Soylu and Duke (2011) and adapted into Turkish by Güzel Candan ve Evin Gencel (2015)“The Motivation to Teach Scale”were used as a data collection tool. In addition, a“Personal Information Form”was created in order to collect data on the demographic information of the participants. The data obtained from the implementation of the scales were statistically analyzed by using SPSS 25.0 programme. Descriptive statistics (frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation), t-test, ANOVA, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis H test and correlation analysis were used in data analysis. It was found that the level of use of 21st century teaching skills by classroom teachers did not differ significantly according to the variables of gender, age, graduated area, graduate education status, professional seniority, class level and location of the school. However, in the managerial skills of the graduated field variable; graduate aducation status, grade level and location of the school variable in teachers' approval skills; according to the variable of professional seniority and the location of the school, fexible teaching and productive skills of the teachers it was concluded that there was a significant difference. It was found the teaching motivation skill levels of the classroom teachers did not make a significant difference according to the variables of age, graduated area, postgraduate education status, professional seniority, class level and location of the school. However, it was detemined that there was a significant difference in teaching motivations according to the gender variable. In the sub-dimensions of teaching motivation scales, no significant difference was found according to the graduated area, postgraduate education status, professional seniority, class level and location of the school. It was concluded that the gender and age variable made a significant difference in the external motivation of the teachers and the age variable also a created a significant difference in the intrinsic motivations. It has been detemined that the relationship between classroom teachers' levels of the 21st century teacher skills use and their motivation to teach is statistically significant and low at a positive level.