Sabahattin Ali'nin hikâye ve romanlarında erkek kahramanlar
Male heroes in Sabahattin Ali's stories and novels
  1. Tez No: 725801
  2. Yazar: HEND MOHAMED ZAKARİA MOSHREF İMAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, Öykü, Roman, Erkek Kahramanlar, Yeni Türk Edebiyatı, Sabahattin Ali, Short Story, Novel, Male, New Turkish Literature, Hero
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Türk edebiyatındaki önemli hikâye ve roman örneklerini veren isimler arasında Sabahattin Ali'nin de önemli bir yeri bulunmaktadır. Sabahattin Ali, 1907- 1948 yılları arasında 41 yıllık hayatında edebî ürünlerini toplumsal gerçekçi eserlerle vermiştir. Sabahattin Ali'nin eserlerinde; dönemin şartlarını, olumsuzluklarını, sahipsiz gariban insanların kaygılarını, ezen ve ezilenleri görmekteyiz. Yazar, hikâye ve romanlarında Anadolu'nun ekonomik, sosyal, siyasi durumu ve şahıslar vasıtasıyla bu çoğrafyada yaşayan insanın ferdî hayatını, endişelerini, üzüntülerini, başardıklarını ve başaramadıklarını anlatmaktadır. Hikâye ve romanlarında, erkekler ve kadınlar aynı kurguların içinde olmalarına rağmen, farklı açılardan güçlü kılınmışlardır. Bununla birlikte erkek kahramanlar onun eserlerinde kendilerine daha çok yer bulmuşlardır. Erkek egemenliğinin hâkim olduğu Anadolu şartlarında erkekler kadınlara nazaran iktisadi ve sosyal yaşamın içinde çok daha fazla söz sahibidirler. Durum böyle olunca erkek kahramanlar, kadın kahramanlardan çok daha fazla bir biçimde hayatın her alanında yer almakta ve bu alanlara yön vermektedirler. Bu çalışmada, Sabahattin Ali'nin; Değirmen (1935), Kağnı (1936), Ses (1937), Yeni Dünya (1943), Sırça Köşk (1947) adlı beş öykü kitabıyla; Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna(1943) isimli üç romanının, erkek kahramanları incelenmiştir. Erkek kahramanlar, içinde yaşadıkları zamanın olumlu olumsuz her halinden etkilenmişlerdir. Erkek kahramanlar, iş hayatları, eğitimleri ve yaşanan olaylar yönüyle de kadınlara göre daha uzun bir süreçten geçmişlerdir. Hayatın zorlukları sıkıntıları her ne kadar kadınlar üzerinden sembolleşmiş olsa da erkekler yine de ön planda görülmektedir. Zulüm her ne kadar kadın erkek tanımasa da haksızlık ve adaletsizlik erkekler üzerinden gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sabahattin Ali has an important place among the names that give important examples of stories and novels in Turkish literature. Between 1907 and 1948, he shared his literary style with social realist works and his experiences in his life for 41 years in his life. In the works of Sabahattin Ali; We see the conditions of the period, the negativities, the concerns of the homeless poor people, the oppressors and the oppressed. In his stories and novels, he tells the economic, social, political situation of Anatolia and the individual life of Anatolian people, their worries, sorrows, achievements and failures through individuals. In his Stories and Novels, although men and women are in the same fictions, they are made stronger in different ways. In Anatolian conditions, where male dominance is dominant, men have a much greater say in economic and social life than women. When this is the case, male heroes take place in all areas of life much more than female heroes and direct these areas. In our study, Sabahattin Ali's; Değirmen (1935), Kagnı (1936), Ses (1937), Yeni Dünya (1943), Sırça Köşk (1947) with five story books; We examined the male protagonists of his three novels, Yusuf of Kuyucak (1937), The Devil in Us (1940) and Madonna in a Fur Coat (1943). The male protagonists have been affected by all the positive and negative aspects of the time they live in. Male protagonists have gone through a longer process than women in terms of their business life, education and events. Although the difficulties of life are symbolized by women, men are still seen in the foreground. Although cruelty does not recognize men and women, injustice and injustice are revealed through men.