Öğretmen performanslarınn değerlendirilmesi konusunda öğretmen görüşleri (Şanlıurfa örneği)
Views of teachers about the evaluation of teacher performances (Şanlıurfa province)
  1. Tez No: 725804
  2. Yazar: ESMA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZMUSUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Performans, Performans Değerlendirme, Denetim, Teftiş, Performans Yönetim, Organization, performance, performance evaluation, supervision, performance management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın konusu, resmi okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin performans değerlendirilmesi ile ilgili görüş ve önerilerinin alınarak Şanlıurfa ili örneğinde incelenmesidir. Bu çalışma kapsamında, 2018-2019 eğitim öğretim yılı Şanlıurfa ili merkez ilçelerinde (Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü) resmi ilkokullarda görev yapan 35 sınıf öğretmeni ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, katılımcıların öğretmen performanslarının değerlendirilmesi ile ilgili görüşlerinin alınması ve katılımcıların olası bir performans değerlendirme sistemine yönelik önerilerinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu çalışma nitel araştırma desenindedir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yaklaşımlarından olgu bilim yaklaşımı kullanılmıştır. Veri toplama süreci görüşme formu kullanılarak görüşme tekniğiyle yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında, betimsel analiz yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak veri analizi yapılmıştır. Betimsel analiz yaklaşımına göre, görüşmeler sonucunda elde edilen veriler ışığında temalar oluşturulmuştur ve bu temalar doğrultusunda veriler araştırmacı tarafından yorumlanmıştır. Araştırma kapsamında; katılımcıların performans değerlendirme ile ilgili görüşleri özetlenip, yorumlanarak sunulmuştur. Bu kapsamda öğretmenlerin konuya ilişkin görüşlerine sık sık yer verilmiştir. Bu çalışma sonucunda, öğretmenlerin performans değerlendirme uygulamasını olumlu karşıladıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin genel anlamda eğitim öğretim hizmetlerinin niteliğini arttıracak tüm uygulamalara destek verecekleri görüşü V hakimdir. Performans değerlendirme uygulamasının öğretmen, öğrenci ve eğitimöğretim hizmetlerinin kalitesini arttıracağı görüşü hakimdir. Bu çalışma kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayınlanan olası performans değerlendirme taslak metni katılımcılara ayrıntılı bir şekilde sunulmuştur. Taslak metinden hareketle öğretmenlerin olası bir performans değerlendirme sistemine yönelik görüşlerine başvurulmuştur. Olası sistemin güçlü ve zayıf yanları çalışma kapsamında ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma kapsamında; öğretmenlerin değerlendirme ve denetim sistemlerine olumlu yaklaşımlarının yanı sıra, olası performans değerlendirme sistemine yönelik endişeleri olduğu tespit edilmiştir. Olası sistemin kriterleri öğretmenler tarafından adaletli ve nitelikli bulunmamıştır. Süreç öncesi paydaşlardan görüş ve önerilerin alınmaması ve öğretmenlerin denetim dışında sürece dahil edilmemesi sistemin zayıf yanlarından sayılmıştır. Olası sistemin değerlendirici grubunda denetim alanında uzman kişilerin yer almaması sistemin geliştirilmesi gereken zayıf yanlarından sayılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin, performans değerlendirilmesinin eğitim sektöründe hizmet kalitesi açısından uygulanabilir olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to investigate the insights of teachers, who work at public schools in Şanlıurfa, towards the performance evaluation. In this study 35 teachers from public schools in central districts (Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü) of Şanlıurfa in 2018-2019 academic year, has been interviewed. The primary aim is to obtain their insights about performance evaluation and present their suggestions about polential system of performance evaluation. This study is based on qualitative research. In the process, phenomenological approach is used. Data is collected through interview technique and interview forms are used. Data is analysed using descriptive analysis method as well as semi-structured interview forms is applied. According to the descriptive analysis method, themes have been created in the light of data obtained through interview technique. Afterwards, the findings is interpreted by the researcher. The scope of this research, the perspectives of the participants are summarized and the interpretation is also presented. The views of the teachers are frequently presented. The findings reveal that the insights of the participants are positive towards the evaluation of performance. We can conclude that teachers are supportive of the applications which will enhance the quality of educational services. It is widely considered that performance evaluation will be able to increase the quality of the students, teachers and the educational process. The draft text about performance evaluation published by the Ministry of Education was shown in detail to the VII participants. With the draft text, teachers' insights were obtained and both advantages and disadvantages of the system is put forth. As a result, it is revealed that besides positive insights about evaluation and administration, teachers also have some concern towards the evaluatin process.The criteria of the system hasn't been found equitable and qualitative by the participants. It is regarded as a disadvantage that teachers weren't involved in the process except for the administration part and their insights weren't gathered and taken into account before the process of the application. Another disadvantage is that experts in the field of administration weren't involved in the evaluation group.