Psikolojik güçlendirmenin işgören performansına etkisinde örgüt kültürünün düzenleyici rolü
Moderating role of organizational culture in the effect of psychological empowerment on employee performance
  1. Tez No: 725808
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Güçlendirme, İşgören Performansı, Örgüt Kültürü, Psychological Empowerment, Employee Performance, Organizational Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Psikolojik güçlendirme, çalışanların örgütte kendilerini ne kadar yeterli ve özerk hissettiklerini ortaya koyan psikolojik bir süreçtir. Psikolojik güçlendirme işgören performansını doğrudan etkilemektedir. İşgören performansının tespiti için görev ve sorumluluklarının net bir şekilde belirlenmiş olması ve belirlenen görev ve sorumlulukların çalışanın yetenek ve becerilerine uygun bir standartta olması gerekmektedir. Araştırmanın iki değişkeni olan psikolojik güçlendirme ve işgören performansında örgüt kültürünün düzenleyici bir rolü olup olmadığı araştırmanın sorunsalını yansıtmaktadır. 390 kişilik örneklemden elde edilen bilgiler doğrultusunda araştırmanın amacına uygun kurulan hipotezler test edilmiştir. Araştırmanın değişkenleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmiş, misyon odaklı kültür ve uyum yeteneği-tutarlılık odaklı kültürün; psikolojik güçlendirme ve işgören performansı arasındaki ilişkide düzenleyici olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological empowerment is a psychological process that reveals how competent and autonomous employees feel in the organization. Psychological empowerment directly affects employee performance. In order to determine the performance of the employee, the duties and responsibilities of the employee should be clearly defined and these duties and responsibilities should be in a standard which is suitable for the employee's abilities and skills. Whether organizational culture has a regulatory role in psychological empowerment and employee performance, which are the two variables of the research, reflects the research problem. In line with the information obtained from the sample of 390 people, the hypotheses established in accordance with the purpose of the research were tested. A significant relationship was determined between the variables of the research, and it was determined that the mission-oriented culture and the adaptability-consistency-oriented culture were moderators in the relationship between psychological empowerment and employee performance.