Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'nde politika kurullarının yeri
Policy boards in the presidential government system
- Tez No: 725809
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hükümet Sistemi, Kamu Politikası, Kamu Politikası Aktörü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Politika Kurulları, Government System, Public Policy, Public Policy Actor, Presidential Government System, Policy Councils
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Devletler tarihi kadar eski bir geçmişi olan kamu politikaları, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bilimsel bir alan olarak kabul edilmiş ve son yıllarda ülkemizde çalışılmaya başlanmıştır. Devletlerin faaliyetlerini isimlendirmek için kullanılan kamu politikaları; birçok aktörün içerisinde yer alan ve devlet biçimi, hükümet sistemi, ekonomik durum gibi faktörlere göre farklılıklar gösteren bir alandır. Bu çalışma kamu politikalarında bir aktör olarak kabul edilebilecek olan politika kurullarını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bağlamında çözümlemeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda üç bölüm olarak tasarlanan çalışmanın birinci bölümünde kamu politikasına ilişkin kavramsal çerçeve ele alınmıştır. Aynı bölümde üç temel hükümet sisteminin (başkanlık, parlamenter, yarı başkanlık) ülke örnekleri (ABD, İngiltere, Fransa) üzerinden kamu politikası oluşturma aşamaları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Türkiye'nin hükümet sistemi tarihi incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bu hükümet sisteminde yer alan politika kurulları ve bu kurulların kamu politikalarındaki rolü analiz edilmiştir. Sonuç olarak kurulların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin zorunlu bir sonucu olduğu anlaşılmıştır. Kurulların istişari bir niteliği haiz olduğu, politikaların karar verme ve yasalaştırma aşamalarını doğrudan etkilemedikleri görülmüştür. Kurullar, kamu politikalarının uygulama ve değerlendirme aşamaları açısından kısmi yetkilere sahiptir. Mevzuatın kendilerine tanımış olduğu bilgi ve belge toplama konusundaki kolaylık ve yetkileri açısından kurulların, politika formüle etme ve gündem oluşturma aşamalarında etki düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public policies, which have a history as old as the history of states, have been accepted as a scientific field after the Second World War and have started to be studied in our country in recent years. Public policies used to name the activities of states; It is an area that is included in many actors and differs according to factors such as state form, government system, economic situation. This study aimed to analyze the policy councils, which are an actor in public policies, in the context of the Presidential Government System. In this context, the study is designed as three parts. In the first part of the study, the conceptual framework of public policy is discussed. In the same section, the stages of public policy formulation were evaluated through country examples (USA, England, France) of three basic government systems (presidential, parliamentary, semipresidential). In the second part, the history of the government system of Turkey is examined. In the last part of the study, the Presidential Government System, the policy councils in this government system and the role of these boards in public policies are analyzed. As a result, it has been understood that the concils are a necessary result of the Presidential Government System. It has been observed that the councils have a consultative nature and do not directly affect the decision-making and enactment stages of policies. Councils have partial powers in terms of implementation and evaluation stages of public policies. It has been concluded that the boards have a high level of influence in policy formulation and agenda setting in terms of their ease and authority in collecting information and documents that the legislation has given them.